Tässä pieni katkelma Attwoodin kirjasta Aspergerin oireyhtymä lapsuudesta aikuisuuteen, jonka olen suomentanut. Minusta tämä oli niin ihana kohta. Koskettaa siis minua henk.koht. joten haluan jakaa sen.
Itsetarkkailu ja itsetietoisuus
Uta Frith ja Francesca Happé (1999) ovat ehdottaneet, että mielen teorian kykyjen luonteeseen ja hankkimiseen liittyvien poikkeavuuksien takia Asperger-lapsille saattaa kehittyä erilainen itsetietoisuus. Asperger-lapsen mielen teoria kehittyy pikemminkin älyn ja kokemusten kuin intuition avulla, mikä voi lopulta johtaa vaihtoehtoisen itsetietoisuuden muodostumiseen, kun lapsi pohdiskelee ihmisten mielensisältöjä – sekä omaansa että muiden. Frith ja Happé (1999) ovat sanoneet, että tämä äärimmäisen reflektoiva ja selkeä itsetietoisuus on hieman samanlainen kuin filosofeilla.
Olen lukenut Asperger-aikuisten omaelämäkertoja, ja minusta niissä todellakin on jonkinlainen filosofinen vivahde. Kun poikkeava ajatus- ja kokemusmaailma yhdistetään kehittyneisiin älyllisiin kykyihin on tuloksena uusia filosofisia kehitysaskeleita. Mielenkiintoista kyllä filosofi Ludwig Wittgenstein vaikutti monella tapaa älyllisesti lahjakkaalta henkilöltä, jolla on Aspergerin oireyhtymä (Gillberg 2002).
Attwood
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti