Miksi Dabrowski?
Aloitetaan nyt vaikkapa siitä kammottavasta tosiasiasta, että Suomessa ei puhuta lahjakkuudesta. Yhtään. Ollenkaan. None. Zero. Kammottava tämä tosiasia on siksi, että lahjakkaat ihmiset (voivat olla esimerkiksi joko älyllisesti lahjakkaita tai poikkeuksellisen luovia yksilöitä) poikkeavat huomattavasti keskivertokansalaisesta. Tässä kohtaa voisimme puhua neurologisesta poikkeavuudesta, sillä tosiasiahan on, että luovuus, älykkyys, yliherkkyys, temperamentti jne. kytkeytyvät saumattomasti aivojen toimintaan, ja mikäli yksilön psyykkiset ominaisuudet poikkeavat merkittävästi keskivertokansalaisen vastaavista, on kyse väistämättä neurologisesta poikkeavuudesta.
Mikä minusta on erityisen kiinnostavaa on se, että lahjakkaiden ihmisten persoonallisuusprofiili muistuttaa hyvin paljon Aspergerin oireyhtymän sekä ADHD:n "oireistoa". Tällä hetkellä käsiini saamat kirjat yrittävät perustella, miksi lahjakkaita ihmisiä helposti väärindiagnosoidaan joko aspergereiksi tai ADHD-ihmisiksi. Onko tämä erottelu kuitenkin vain veteen piirretty viiva? Entä jos ne eivät todellisuudessa olekaan toisistaan erillisiä asioita?
Koska lahjakkuudesta ei puhuta, on Suomessa väistämättä lukemattomia lahjakkaita ihmisiä, jotka kulkevat läpi elämänsä ihmetellen: "Miksi olen erilainen? Miksi en tule toimeen toisten kanssa?" He tietävät olevansa erilaisia ja yrittävät ymmärtää omaa persoonallisuuttaan, mutta heille ei ole vastauksia tarjolla – koska Suomessa ei puhuta lahjakkuudesta tai sen vaikutuksista yksilön persoonallisuuteen. Suomenkielisiä kirjoja aiheesta ei ole.
As a gifted adult, you may know you are different but not realize why.
(Gifted Development Center: Advanced Development Journal, Volume 13)
Tätä aukkoa aion lähteä paikkaamaan. Välineenä käytän tätä blogia sekä kustantamoani, joka tulee julkaisemaan aihetta käsittelevää kirjallisuutta.
These were the people who had chosen not to follow trends, people who had chosen instead to march to the beat of their own drum, seemingly indifferent to the approval – or lack thereof – of others. (Honos-Webb)
Entä se Dabrowski?
Kazimierz Dabrowski (puolalainen herra) oli psykiatri ja psykologi, joka tutki lahjakkaita ihmisiä ja sai selville, että jokaisella näistä ilmeni yliherkkyyksiä (overexcitabilities). Tästä hän veti johtopäätelmän, että yliherkkyys, joka voi ilmetä jollakin tai kaikilla 5:stä alueesta, liittyy lahjakkuuteen. Lisäksi Dabrowski laati persoonallisuusteorian (teoria positiivisesta disintegraatiosta), joka poikkeaa "mainstream"-psykologiasta siinä, että psykologiset oireet kuten ahdistus ja masennus nähdään välttämättöminä henkiselle kasvulle ja siten positiivisina asioina. No pain no growth.
(Dabrowski Wikipediassa)
(Dabrowski Wikipediassa)
Tulen erillisissä kirjoituksissa erittelemään tätä aihepiiriä osa-alue kerrallaan. Aiempaan blogiini olen laatinut kirjoitukset sekä Dabrowskin persoonallisuusteoriasta sekä toisen 5 yliherkkyyden lajista (englanniksi overexcitabilities). Julkaisen nämä tekstit nyt tässä blogissa ja tulen päivittämään ja hiomaan niitä.
On jotenkin masentavaa omata asperger diagnoosi, ja tajuta, ettei minulla ole mitään erityisiä lahjakkuuksia (sehän on yksi hyvistä puolista monilla asperger-henkilöillä). Tiedostan olevani erilainen, mutta en mitenkään erityinen. Minun kohdallani asperger ei siis tuo sitä säkenöivää lahjakkuutta...olen siis...vain... asperger-ihminen. neliö palikka jota sovitetaan pyöreään koloon.
VastaaPoistaMutta ehkä sinulla ON jotain salaisia lahjoja... Et vaan ole hoksannut niitä.
VastaaPoista