maanantai 22. heinäkuuta 2013

Suolistobakteerit ja autismi

Prisma: Autismin arvoitus

Autismi on teollisuusmaissa nopeimmin kasvava neurobiologinen kehityshäiriö, viimeisten 20 vuoden aikana kasvuvauhti on ollut 600 %. Tutkijat etsivät syitä nyt mm. ympäristötekijöistä ja ruuansulatuskanavan häiriöistä.

Dokumentti on todella mielenkiintoinen. Siinä käsitellään suolistobakteerien mahdollista osuutta autismiin. Antiobiootit tuhoavat suolistobakteereita ja usein antiobiooteille vastustuskykyisimpiä bakteereita suolistossa ovat klostridit, joista osa erittää hermomyrkkyjä. Eräs nainen kertoo, miten hänen poikansa kehittyi noin 1-vuotiaaksi asti täysin normaalisti. Sitten hän sai 6 peräkkäistä antiobioottikuuria korvatulehdukseen ja sen jälkeen hänen kehityksensä taantui ja poika todettiin syvästi autistiseksi. Klostrideja tuhoavalla antiobiootilla poika saatiin parantumaan, mutta klostridien itiöt ovat lepotilassa, jossa niitä ei voi tuhota millään tiedossa olevalla lääkkeellä, joten kun itiöistä tuli uusia bakteereja, pojan tila huononi uudestaan.

Ohjelma poistuu 29.7.2013

ADHD aikuisella -ohjelma

Yle Areena: Aamusydämellä

ADHD aikuisella. Puolison ADHD tuo parisuhteeseen sekä iloa että haastetta. Minna Lindeqvistin ADHD-diagnoosi auttoi Markku Ylöstä ymmärtämään puolisonsa mielen ailahteluja. yle.fi aamusydamella.

Ohjelma poistuu 5.7.2014

lauantai 20. heinäkuuta 2013

Asperger ja ADHD -yhteenkietoutuma

With regard to ADHD and Asperger’s , there is a large overlap in symptomology. In my experience, roughly 60-70 percent of children with Asperger’s Syndrome have symptoms which are compatible with an ADHD diagnosis. In fact, so common are ADHD symptoms in PDD that the PDD diagnosis technically subsumes ADHD. DSM IV dictates that a diagnosis of ADHD not be given along with a diagnosis of Autistic Disorder. Nevertheless, when ADHD symptoms are present in Asperger’s Disorder and respond to psychostimulants, I frequently also specify the ADHD diagnosis to remind care-takers that these symptoms are a prominent part of the Asperger’s picture.
–Daniel Rosenn


Jos siis 60-70 % Asperger-henkilöistä on ADHD-piirteitä (arvio vaihtelee eri lähteissä 30 prosentista 80 prosenttiin), suuri osa Asperger-henkilöistä EI istu kirjoissa annettuun stereotyyppiseen Asperger-kuvaukseen ainakaan kaikilta osin vaan osa vastauksista löytyy ADHD-kirjallisuudesta. Lisäksi persoonallisuuden luontainen yksilöllinen vaihtelu tulee myös ottaa huomioon. Aspergerin oireyhtymä tai ADHD eivät ole mitään psykiatrisia sairauksia, jotka sisältävät tietyn joukon oireita, vaan enemmänkin kyse on persoonallisuustyypeistä.

Mervi Juusolan Levottomat aivot – ADHD ja Asperger vahvuuksina ei ollut minusta kovinkaan kaksinen kirja. Olen lukenut valtavan paljon parempia kirjoja englannin kielellä ja kirjan saama valtava suosio Suomessa (mikäli olen käsittänyt oikein) kertoo minusta ainostaan siitä, miten surkea informaatiotilanne täällä vallitsee. Tätä surullista tietoaukkoa ajatellen (monen muunkin kiinnostavan asian osalta kuin Asperger ja ADHD) olenkin perustanut oman kustantamon, Ajatushattu Kustannuksen, jotta voin suomentaa ja julkaista haluamaani kirjallisuutta. Valitettavasti minulla on vain liian vähän aikaa tälle työlle (harrastukselle), kun ADHD-pääni tursuaa projekteja (joptka onneksi olen vihdoin oppinut viemään loppuun sen sijaan, että ne jäisivät aina kesken).

Mutta asiani oli se, että Juusola esitti kirjassaan yhden todella suuren älyttömyyden, joka suututtaa minua aina kun muistan sen. Hän esitti, ettei pidä puhua Asperger-ihmisistä tai ADHD-ihmisistä, koska kyseiset poikkeavuudet eivät määritä koko ihmistä vaan kyse on vain pienestä osasta aivoja, joihin kyseinen tila vaikuttaa. Vähän niinkuin jos saisit haavan, et ole silloin haavaihminen, koska haava on vain pieni osa sinua.

Ziisus, miten typerää. Minä olen Asperger ja ADHD läpikotaisin. Täydellisesti. Ne määrittävät kaiken elämässäni. Ne vaikuttavat kaikkeen. Ne ovat MINÄ. Ne ovat minun persoonallisuuteni. Asperger ja ADHD eivät ole mitään pieniä muruja, jotka vaikuttavat vain joihinkin palasiin elämässäni vaan ne ovat kaikki ja vaikuttavat täydellisesti jokaiseen asiaan elämässäni. Ne ovat minä ja pidän siitä.

Ungifted – jokainen meistä on lahjakas

Klikkaa TÄSTÄ
Child prodigies. Gifted and Talented Programs. Perfect 2400s on the SAT. Sometimes it feels like the world is conspiring to make the rest of us feel inadequate. Those children tapped as possessing special abilities will go on to achieve great things, while the rest of us have little chance of realizing our dreams. Right?

In Ungifted, cognitive psychologist Scott Barry Kaufman—who was relegated to special education as a child—sets out to show that the way we interpret traditional metrics of intelligence is misguided. Kaufman explores the latest research in genetics and neuroscience, as well as evolutionary, developmental, social, positive, and cognitive psychology, to challenge the conventional wisdom about the childhood predictors of adult success. He reveals that there are many paths to greatness, and argues for a more holistic approach to achievement that takes into account each young person’s personal goals, individual psychology, and developmental trajectory. In so doing, he increases our appreciation for the intelligence and diverse strengths of prodigies, savants, and late bloomers, as well as those with dyslexia, autism, schizophrenia, and ADHD.

Combining original research, anecdotes, and a singular compassion, Ungifted proves that anyone—even those without readily observable gifts at any single moment in time—can become great.

Asperger. autismi ja ADHD – miten ne liittyvät toisiinsa?

Simon Baron Cohen (2008) kirjoittaa, että Aspergerin oireyhtymän (ja autismin) keskeiset piirteet voidaan jakaa kahteen pääryhmään: 1) sosiaalinen poikkeavuus, 2) rutiinit, rituaalit ja tarve asioiden samanlaisena toistumiseen.

Jälkimmäistä luonnehtisin mentaaliseksi jäykkyydeksi; joustamattomuudeksi. Asperger-henkilöllä on voimakas tarve kokea, että asiat toistuvat aina samanlaisina; hän ei kestä muutoksia. Hän saattaa pestä hiuksensa aina tiettynä viikonpäivänä. Eräs tuttavani kertoi kysyneensä mieheltään, onko hänen hiuksensa tämän mielestä likaiset. Mies sanoi, ettei hän tiedä. Tuttavani ihmetteli miehen vastausta ja kysyi sitten: "Mistä sitten tiedät, koska sinun täytyy pestä hiuksesi?" Mies vastasi pesevänsä ne aina tiettynä päivänä. Asperger-henkilöt voivat olla hyvin rasittavia asuinkumppaneita, sillä he haluavat asioiden olevan aina tietyssä järjestyksessä, tavaroiden juuri tietyssä paikassa ja heillä on usein aivan tietynlaiset säännöt ja käsitykset siitä, miten jokin asia tehdään. Minun isäni puoleisessa suvussa on paljon aspergereita (diagnosoimattomia ja diagnosoituja). Jos tiskiveteen on laitettu liikaa tiskiainetta, setäni nostaa metelin ja pitää luennon siitä, paljonko ainetta tulee annostella. Kaikki pitää aina tehdä hänen tavallaan. Hänen sääntöjensä mukaan. Asperger-henkilöt kestävät hyvin huonosti muutoksia rutiineissaan ja tavoissaan.

Aspergerin oireyhtymän luetaan autismin kirjoon. Mitä autismi sitten on? Onko Aspergerin oireyhtymä oikeasti yhteydessä autismiin?

Aiheesta, mitä autismi on, voi lukea lisää aiemmin kirjoittamastani artikkelista "Autismin kirjo – työmuisti ja autismin ’parantaminen’". Tässä esitän asian hyvin lyhyesti. Autististen lasten ongelmat (stimmaus, sosiaalinen eristyneisyys yms.) johtuvat pääasiassa poikkeavasta aistitiedon prosessoinnista eli aistien yli- tai aliherkkyydestä. Toinen tärkeä asiaan vaikuttava tekijä on työmuisti. Mitä pahempia aistiongelmia ja mitä huonompi työmuisti, sitä syvemmin autistinen henkilö.

OK. Monilla Asperger-henkilöillä on yli- ja aliherkkyyksiä aistien suhteen, ja tämä aiheuttaa heille paljon ongelmia ja haasteita elämässä. Lisäksi työmuistin sanotaan olevan tavallista heikompi Asperger- ja ADHD-henkilöillä.

Se, mitä oikeastaan mietin, on se, että miten minun persoonallisuuteni todellisuus kytkeytyy autismiin. Minulla ei ole kovinkaan kummoisia aistiyliherkkyyksiä (tai aliherkkyyksiä). On jotain, mutta ei mitään suureellista. Työmuistin todettiin ÄO-testeissä olevan hieman alle keskitason. Mutta se, mikä minua todella kiinnostaa, on se, mitä pidän kohdallani autismina ja minkä olen tähän asti mieltänyt autismiksi. Kuplassa eläminen. Jonkinlainen syvällä omassa maailmassa eläminen ja kiinnostuksen puute sosiaalista todellisuutta kohtaan. En ollut eristäytynyt kokonaan kaikista ihmisistä, minulla oli aina yksi hyvä ystävä, jonka kanssa ikään kuin jaoin tämän maailmani, mutta tämän maailman/kuplan ulkopuolella olevat ihmiset olevat yhdentekeviä eikä sosiaalinen todellisuus kiinnostanut minua.

Mitä tekemistä tällä on autismin kanssa? En koe kyseisen asian liittyvän millään tavalla poikkeavaan aistitiedon prosessointiin tai työmuistiin. Enemmänkin kyse on siitä, että oma sisäinen maailma on kaikkein kiinnostavin asia; siitä, että nauttii suunnattomasti kaikesta siitä, mitä oma sisäinen maailma sisältää, mielikuvituksesta, leikeistä, omista kiinnostuksen kohteista eikä niinkään sosiaalisesta todellisuudesta ja muista ihmisistä. Käytän joskus termiä asiakeskeinen (vastaan ihmiskeskeinen). Olen asiakeskeinen. Olen kiinnostuneempi asioista kuin ihmisistä (tavallaan). Olen kiinnostuneempi siitä, mitä on minun sisälläni kuin siitä, mitä on minun ulkopuolellani. Lapsena onnellisuuteni tuli mielikuvituksestani, kiinnostuksen kohteistani, leikeistäni ja nyt kiinnostuksen kohteistani, kirjoista, tiedon imemisestä ja projekteistani. Sisäinen maailmani on aina suurin rakkauteni. Flow. Elän ikuisessa flow-virtauksessa. Kuitenkin olen samalla myös omalla tavallani sosiaalinen ihminen. Lapsena halusin aina jakaa sisäisen maailmani yhden ihmisen kanssa. Ja niin haluan nytkin, tosin nykyään jaan sen useamman kuin yhden ihmisen kanssa, mutta olen kiinnostunut vain ihmisistä, jotka olen itse valinnut maailmaani. Joiden kanssa olen samalla aaltopituudella ja voin puhua minua kiinnostavista asioista älyllisesti ja henkisesti samalla tasolla. (Poikkeus: olen aina ollut kiinnostunut myös sukulaisistani, he ovat minulle tärkeitä).

Normaalit ihmiset ovat kiinnostuneita muiden miellyttämisestä. Kouluaikana he yrittävät suunnattomasti olla samanlaisia kuin kaikki muutkin, pukeutua, puhua ja käyttäytyä sääntöjen mukaan, olla suosittuja, harrastaa sitä mitä muutkin jne. He ovat suuntautuneet sosiaaliseen todellisuuteen.

Koska minä en ollut, en tietenkään oppinut sosiaalisen todellisuuteen sääntöjä. Kun murrosiässä kiinnostuin pojista ja tajusin, että minun täytyy alkaa opetella noita sääntöjä, jos haluan olla suosittu, plopsahdin ulos kuplastani ja olin aivan pihalla. En tiennyt mistään mitään. Ja edelleenkin tuijotin vastauksia etsiessäni sisälleni. Kun yritin muuttaa pukeutumistani, ettei minua enää kiusattaisi ja että pojat pitäisivät minusta, mieleeni ei juolahtanutkaan katsoa miten MUUT pukeutuvat vaan päättelin vastaukset oman logiikkani mukaisesti. Joten se ei sitten taaskaan mennyt ihan putkeen.

Onko tämä autismia? Jos on, niin mitä autismiin liittyy muutakin kuin poikkeava aistitiedon prosessointi ja huono työmuisti, sillä ei tämä ilmiö liity noihin asioihin mitenkään. Mitä on tämä valtava sisäänpäinkääntyneisyys, omassa maailmassa eläminen, sosiaalinen sokeus, täydellinen sisältä ohjautuvuus? Onko se autismia? En ainakaan koskaan ole minkään muun asian tai ilmiön yhteydessä kuullut puhuttavan sellaisesta. Autismin yhteydessä olen.

Sosiaalinen sokeuteni ei johtunut ainoastaan siitä, että aloin opetella asioita vasta paljon muita myöhemmin. Se ei myöskään johdu empatiakyvyn puutteesta. Minä vain olin erilainen. Naiivi. Rehellinen. Logiikkani on aivan toisenlainen kuin muilla tuntui olevan. En vain kerta kaikkiaan ymmärtänyt ihmisten motiiveja ja toimintaa, tulkitsin kaiken aina pieleen. Olin hyväuskoinen. Hyväksikäytettävä. Pihalla kuin lumiukko. Sokea. Täydellisen sokea. Kykenemätön liittymään, kokemaan yhteenkuuluvuutta tai ryhmäytymään. Puhuin omituisia. En tiennyt, miten puhutaan ja vaikka olisin tiennytkin, ja istten kun tiesin, se ei hyödytä, koska minulla ei ole sellaista asiaa. Small talk. Hyi. Aivoni eivät toimi niin. Huumorintajuni oli hyvin poikkeava. En tajunnut mistään normeista mitään ja rikoin niitä kaikkia. Häpäsin itseni tuhat ja yksi kertaa usein tajuamatta sitä itse (ennen kuin jälkeenpäin, nyt). Eli siis oikeastaan kirjaimellisesti kuin jokin avaruusolio olisi putkahtanut tänne teini-ikäisenä ja alkanut opetella ihmisnuorten tavoille.

Nythän minusta ei enää voi havaita juuri mitään sosiaalisesti poikkeavaa. Tai voi, mutta varsin lievästi. En edelleenkään tajua kunnolla ihmisten outoja normeja ja usein silloinkin, kun tiedän niiden olemassaolosta, pidän niitä typerinä ja rikon niitä silti. Kuten se, ettei saisi kävellä paljain jaloin juuri missään. Typerää. Pitäisikö minun hävetä omia jalkojani? Ja se, ettei saisi nostaa jalkoja pöydälle tai oikeastaan mihinkään. Ymmärrän, ettei niitä laiteta ruokapöydälle, mutta muuten. Ihmisillä on hirveästi ongelmia JALKOJEN kanssa. He häpeävät suuresti jalkojaan. En tajua tällaista. Ihmiset kantavat sisällään valtavan määrän häpeää.

Ihmisillä on todella paljon typeriä sääntöjä ja normeja. Suurimman osan ajasta en onneksi tajua niiden olemassaoloa. Siitä seuraa vain sellainen ongelma, etten ole ikinä oikein varma, paheksutaanko minua jostain mitä teen vai ei. Onko silläkään loppujen lopuksi väliä? Siinähän paheksuvat.

Olen kuitenkin oppinut suurimman osan sosiaalisen todellisuuden ainakin keskeisistä asioista. Olen samalla oppinut tuntemaan myös rajani eli sen, missä määrin minun on mahdollista oppia ja omaksua noita asioita. Olen myös oppinut hyväksymään nuo rajat eli itseni sellaisena kuin olen. Jos minua ei huvita puhua, en puhu. Voin aivan hyvin olla kutsuilla tai juhlissa tai missä hyvänsä puhumatta mitään. Olen ilokseni huomannut, että olen vihdoin alkanut todella eheytyä. Ennen olin aina valtavan ahdistunut kaikissa sosiaalisissa tilaisuuksissa, pelkäsin ihmisiä. Nyt kolme viimeisintä sosiaalista tilaisuutta joissa olen ollut, yhdet hautajaiset, yhdet syntymäpäiväkutsut (lapsen) ja yhdet häät, olen hämmästyksekseni huomannut, etten ole pelännyt. Olen nauttinut olostani. En edelleenkään puhu ihmisille, koska se ei ole minun tapani olla olemassa (ventovieraille tai melko vieraille puhuminen), mutta olen ollut melko vapautuneessa olotilassa ja oma itseni. Yleensä touhuan lasten tai eläinten kanssa, jos niitä on tarjolla. Tai sitten hengaan oman nahkani sisällä ja vain katselen kaikkea.

Nyt pääsemme seuraavaan aiheeseen. Eli ensimmäinen kysymykseni oli, onko tämä autismia? Seuraava kysymys on, olenko minä Asperger.

Nimittäin minulta puuttuu kokonaan tämän tekstin ensimmäisessä kappaleessa (aspergerin oireyhtymän keskeiset piirteet) kohta numero kaksi. Rutiinit, rituaalit, tarve samanlaisuuteen, jäykkyys. Olen kaiken tuollaisen VASTAKOHTA. Olen rutiinikyvytön, hyvin joustava, pidän vaihtelusta... Tästä pääsemmekin siihen, että minulla on myös ADHD.

First of all, if the truth be told, both Asperger’s Syndrome and ADHD are probably themselves both spectrum disorders... Daniel Rosenn
 
Voitaisiin ajatella, että minulla on vain ADHD, mutta en ole koskaan kuullut ADHD:n yhteydessä puhuttavan niin voimakkaasta sosiaalisesta sokeudesta ja omassa maailmassa elämisestä kuin mikä oli totta kohdallani. Aspergerin yhteydessä taas olen.

Jos sitten taas ajatellaan, että ADHD on osa autismin kirjoa, kuten suuri osa ihmisistä alkaa vähitellen pitää asianlaitana, voidaanko näitä kahta edes aina erottaa toisistaan ja sanoa, että "Minulla on Asperger ja ADHD"?

Satuin juuri lukemaan, että DSM-V:stä Aspergerin oireyhtymä on pudotettu kokonaan pois ja tästä lähtien käytetään ainoastaan diagnostista nimikettä "autismin kirjo". Eli tulevaisuudessa ei diagnosoida enää aspergereja vaan autismikirjolaisia. (Asperger's Dropped As Separate Condition From DSM-V). ADHD:ta ei kuitenkaan ole ainakaan vielä sisällytetty samaan pakettiin.

Tutkijat ovat saaneet selville, että ADHD:lla, autismilla, skitsofrenialla, masennuksella ja kaksisuuntaisella mielialahäiriöllä on yhteinen geneettinen juuri (Mental illnesses share common DNA roots, study finds). Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei kyse ole oikeastaan erillisistä häiriöistä vaan ikään kuin jatkumosta (tai kirjosta). Aina on kutienkin syytä muistaa, ettei mikään persoonallisuudenpiirre tai psyykkinen häiriö tms. aiheudu suoraan mistään yhdestä geenistä vaan asiaan on vaikuttamassa useita geenejä sekä ympäristötekijöitä. Tämä varmaan selittääkin sen, miksi eri ihmisillä, joilla on tämä tietty "geenijuuri", seuraukset ovat hyvin erilaiset. Kyse on aina lukuisten eri tekijöiden kombinaatiosta.

Kuitenkin, jos nyt ajatellaan, että ADHD ja Asperger (autismi) jakavat yhteisen geneettisen juuren, voitaisiinko ajatella, että jos henkilöillä 1 ja 2 on tämä "geenijuuri", mutta henkilöllä 1 on sen lisäksi asiaan vaikuttavat geenit B ja C ja henkilöllä 2 puolestaan asiaan vaikuttavat geenit D ja E ja lisäksi vielä ympäristötekijät (vaikkapa raskauden aikaiset tai ensimmäiset elinvuodet) vaikuttavat lopputulokseen niin henkilöllä 1 nämä eri tekijät saavat aikaan erityisiä muutoksia aivoissa alueilla O, X ja Y, kun taas henkilöllä 2 alueilla O, Ö ja Ä. Ja tämän vuoksi, joillekin kehittyy valtavasti ADHD-piirteitä (vaikutus näkyy tietyillä aivoalueilla) ja hieman Asperger-piirteitä, kun taas jollekin kehittyy esimerkiksi yksinomaan Asperger-tyyppisiä piirteitä. Voidaanko aina siis vetää edes mitään selkeää viivaa eri ilmiasujen välille ja sanoa, että tämä henkilö on Asperger ja tämä ADHD ja tämä taas molemmat? Onko mitään selkeitä rajaviivoja tai ede selkeitä kategorioita olemassa?

Vai onko kyse vain autismin kirjosta?

Toisaalta jos puhuttaisiin VAIN autismikirjosta eikä tarkennettaisi millään tavalla, se ei juuri edistäisi ihmisten itsetuntemusta, sillä se menee yliyleistämiseksi.

Voitaisiinko siis puhua esimerkiksi autismin kirjolla olevasta henkilöstä, jolla sekä ADHD- että Asperger-piirteitä, mutta ei sisällytetä henkilöä kumpaankaan laatikkoon ajatellen, että hän vastaisi täydellisesti jommankumman laatikon oirekuvastoa? Hän olisi autismikirjolainen asperger- ja adhd-piirteillä. Tai autismikirjolainen asperger-piirteillä. Tai autismikirjolainen adhd-piirteillä.

Ja miksi asperger - ja adhd ovat osa AUTISMIN kirjoa? Onko ne? Jos kyllä, haluan tarkempia perusteluja. Selityksen sille, mikä niissä on yhteistä. Se geneettinen juuriko?


 

perjantai 19. heinäkuuta 2013

Autismin kirjo – työmuisti ja autismin "parantaminen"

Carl Delacato oli mies, joka mullisti käsityksen autismista. Delacato oli ensimmäinen, joka kiinnitti huomiota autististen lasten aistiongelmiin (aistien yli- ja aliherkkyyteen) ja ymmärsi, että juuri poikkeava aistitiedon prosessointi on syynä näiden lasten ongelmiin (Doman 2004). Jos haluaa lukea enemmän tästä aiheesta, kannattaa lukea Delacaton kirja Muukalainen keskuudessamme.

Seuraava tärkeä askel autismin ymmärtämisessä oli sekventiaalisen prosessoinnin merkitys. Autistisilla lapsilla on yleensä heikko työmuisti. He eivät pysty käsittelemään edes yhtä asiaa kerrallaan. Heidän mielensä on kaaos. Doman kirjoittaa, että henkilö, jolla on vakavia aistiongelmia ja äärimmäisen huono työmuisti, on syvästi autistinen. Sen sijaan henkilö, jolla on vain lieviä aistiongelmia ja kohtuullisen hyvä työmuisti, kuuluu autismikirjon lievään päähän ja voi saada diagnoosiksi esimerkiksi PDD:n (muu laaja-alainen kehityshäiriö) tai jopa ADHD:n.

Robert J. Domanilla on internetissä loistava artikkeli nimeltä "Autismin kirjo". Siinä hän kertoo, että jos autistisen henkilön työmuistia ja aistiongelmia pystytään parantamaan, henkilö siirtyy autismikirjolla kohti sen lievää päätä. Doman kertoo kiehtovan tarinan texasilaisesta lapsesta, joka oli diagnosoitu vaikeasti autistiseksi. Kun Doman kumppaneineen oli työskennellyt lapsen kanssa 3 kuukautta, lapsi testattiin uudestaan, ja kouluviranomaiset totesivat: "Hups! Erehdyimme. Lapsi onkin lievästi autistinen". Taas he työskentelivät lapsen kanssa 3 kuukautta ja tehtiin uudet testit. Tällä kertaa tulos oli: "Hän ei olekaan autistinen vaan PDD". Tätä jatkui, lapsi arvioitiin aina kolmen kuukauden välein ja "she went from severely autistic to autistic, to mildly autistic, to PDD, to ADHD, to learning disabled, to typical, to gifted. The last time I talked to the family, they informed me their daughter was in the gifted program."

Autistinen lapsi, jolla on todella huono työmuisti ja kyky käsitellä peräkkäisiä asioita (sequential processing) ei kykene prosessoimaan edes yksittäisiä asioita tai hyvin yksinkertaisia ohjeita kuten "taputa käsiäsi" tai "kosketa nenääsi". Tällaiset lapset ovat hyvin, hyvin autistisia. He viettävät suurimman osan ajastaan aistiensa vietävissä, keskittyvät tuijottamaan pölyhiukkasta tai maton säikeitä, koska he eivät pysty ajattelemaan. Heidän globaali neurologinen toimintansa on yksivuotiaan tasolla.

Kun siirrytään autismikirjon asteikolla ylemmäs lapsiin, jotka pystyvät käsittelemään yksittäisiä asioita hyvin, muutokset ovat valtavia. Nämä lapset alkavat olla vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa. He puhuvat muutamia sanoja, jotka voivat liittyä siihen, mitä heidän ympärillään tapahtuu, tai sitten eivät liity. He ovat edelleen vahvasti aistiensa pauloissa. Heidän ajattelunsa tapahtuu lähinnä yksinomaan kuvina.

Lapset, jotka pystyvät käsittelemään kaksiosaisia asioita (two pieces of information), alkavat reagoida yhä enemmän ympäristössään oleviin ihmisiin. He nauttivat yhä aistileikeistä (stimmaus) ja jumittuvat asioihin ja ovat visualisoijia. Tässä vaiheessa olevat lapset saavat usein raivokohtauksia, sillä he pystyvät kuvittelemaan, miten asioiden heidän mielestään tulisi olla ja raivostuvat, jos asiat eivät vastaa heidän kuviaan.

Eli ratkaiseva merkitys lapsen toimintakyvylle on sillä, kuinka monta asiaa he pystyvät käsittelemään mielessään. Tätä voidaan testata esimerkiksi luettelemalla numeroita ja katsomalla, kuinka monta tietoyksikköä lapsi pystyy käsittelemään eli toistamaan muistista. Yhden numeron? Kaksi numeroa? Kolme?  Kyse on siis työmuistin kapasiteetista. Kuinka monta tietoyksikköä henkilö pystyy pitämään kerrallaa mielessään. Ratkaiseva hetki on siirtyminen tasolta 5 eteenpäin. "Silloin maailma muuttuu näille lapsille". Sen jälkeen heidät saa siirtymään kohti normaaliutta melko nopeasti.

Yksi ongelma, jonka Doman kumppaneineen on kohdannut, on se, että autistiset lapset eivät muutu mielellään! Kun he olivat saaneet eräänkin lapsen oppimaan kaiken tarvittavan, jotta tämä voisi kävellä, heiltä meni vuosi suostuttelemiseen, että he saivat lapsen ajattelemaan, että käveleminen kannattaa! Heidät täytyy melkeinpä pakottaa muuttumaan.

Toinen ongelma liittyy stimmaukseen. Autistisen lapsen aistileikki eli stimmaus on addiktio. Doman (2004) kutsuu sitä "heikentäväksi aistiriippuvuudeksi". Kun lapsi stimmaa, se tuottaa mielihyvää, endorfiineja. Mitä enemmän lapsi stimmaa, sitä voimakkaammaksi riippuvuus kasvaa. Lopulta tullaan pisteeseen, jossa lasta ei kiinnosta tehdä enää mitään muuta kuin stimmata. Doman kertoo vanhemmista, jotka ovat tehneet töitä autistisen lapsensa kanssa ja lähteneet sitten viikonlopuksi jonnekin jättäen autistisen lapsensa isovanhempien hoitoon, ja palattuaan takaisin he joutuvat tekemään kuukauden töitä päästäkseen sille tasolle, jolla he olivat ennen (koska isovanhemmat antoivat lapsen stimmata).

Lopuksi, autistiset lapset ovat usein visuaalisia ajattelijoita. Kaikki ihmiset aloittavat elämänsä visuaalisina ajattelijoina – aluksihan meillä ei ole kieltä. Tavallisesti lapset alkavat hallita kieltä aika hyvin noin 2-vuotiaaseen mennessä. Tällöin lapselle alkaa vähitellen kehittyä tasapaino kuvallisen ja kielellisen ajattelun välille. Mutta koska autistiset lapset eivät opi kieltä normaalin aikataulun mukaisesti, heillä on runsaasti aikaa kehittää visuaalisen ajattelun taitojaan, ja he ajattelevat todella hyvin kuvina. Ongelma on siinä, että miten kuvina ajattelevan lapsen saa tuottamaan kieltä. Heidän ajatteluaan täytyy ruveta muuttamaan enemmän sanalliseksi.


Lue koko loistava artikkeli (englanniksi): The Autism Spectrum








maanantai 15. heinäkuuta 2013

Hauska päivä

Minulla oli hauska päivä! Ystävät ovat kiva asia! Kävin Annella ja sen jälkeen tapasin Ullan, Helsingissä asuvan ystäväni, jolla oli tv-sarjan kuvaukset Nokialla. Tänään on siis käyty paljon syvällisiä keskusteluja!

Nyt aion siirtyä löhöilemään ja katsomaan elokuvaa. Jos ehdin, luen iltalukemiseksi ennen nukahtamista suoran jakauman tunnuslukuja Tilastotieteen menetelmistä. Huomenna väsään tulevaa Asperger-luentoa. Tekemisestä ei ole koskaan puutetta!


Tarkoituksen etsiminen

Kiinnostava kirja!

"Many bright idealists find themselves disillusioned in today’s world, and they may experience existential depression as they examine their lives and search for meaningfulness. This book will help such individuals to understand themselves and their struggles. It also includes helpful information and suggestions for actions that disillusioned idealists can use to better manage their feelings and thoughts in ways that will nurture their idealism and provide a sense of satisfaction and contentment.

People with existential depression need more than medications. It is fundamentally more important for those with existential depression to become aware that others have had similar experiences and to realize that someone truly understands their idealism, disillusionment, and anger that things are not as they “should be.” Searching for Meaning bridges this gap and provides a safety net of sorts for those floating in the abyss of concentrated disillusionment. This book offers guidance and support in taking the first steps toward renewed perspective and helps to promote a solid foundation to prevent future relapses."

Kirjan kirjoittaja: James T. Webb

Kuvattomuus

Ihmiset kai haluaisivat, että blogissa on valokuvia. Mutta en ole valokuvaaja-ihminen. Kuvien ottaminen ei kiinnosta minua. Ja mitä minä kuvaisin? Itseäni? Ei kiitos. Joten ei siis juuri kuvia. Paitsi kirjojen kansikuvia.

Pääsykokeisiin valmistautuminen ja Miten rikkinäisistä aivoista tuli ehjät

Ehkä minun ei kuulunut päästä nyt yliopistoon, koska yritin luikerrella "luuserireittiä" eli pääaineeksihan haluan todellisuudessa psykologian, mutta koska pelkään psykologian pääsykoetta (sinne on niin paljon hakijoita), olen yrittänyt kehitellä erilaisia "luuserireittejä", joilla voisin kiertää psykologian pääsykokeen. Luuserireitillä tarkoitan sitä, että en usko itseeni enkä uskalla kohdata haastetta vaan yritän luikerrella tavoitteeseen sivureittiä. Ehkä minun on tarkoitus uskaltaa kohdata tämä haaste ja päästä sisään suoraan psykologiaan. Sillä tänä keväänä, kun luin filosofian pääsykokeeseen, ymmärsin olevani valmis hakemaan vaikka suoraan psykologiaankin, ja sen aion nyt VIHDOIN tehdä (13 vuoden jälkeen).

13 vuoden jälkeen tarkoittaa sitä, että olen  lukiosta asti tiennyt, mitä haluan: opiskella yliopistossa psykologiaa. Silti en ole KOSKAAN osallistunut pääsykokeeseen. Syy tähän on se, että aivoni ovat olleet rikki (ADHD?).

Ensimmäisenä vuonna lukion jälkeen ostin pääsykoekirjat ja luin niitä vähän. Kokeeseen ei ollut järkeä osallistua sillä lukemisella (luin muutaman luvun).

Miksi en lukenut enempää? Syitä on useita.

  1. Minulla ei ollut opiskelutaitoja. Minulla ei ollut aiempaa kokemusta paksujen tietokirjojen lukemisesta tai pänttäämisestä.
  2. Koska psykologia on niin suosittua ja halusin sinne niin paljon, lamaannuin perfektionismini takia.
  3. Todella alikehittyneen toiminnanohjauksen (ADHD) takia en omannut minkäänlaista kykyä pitkäjänteiseen työskentelyyn.
Selitän tarkemmin. Pahimmat ongelmat ovat olleet perfektionismi ja toiminnaohjauksen ongelmat. Koska minulla ei ollut opiskelutaitoja enkä tiennyt, miten paksuja tietokirjoja kannattaa lukea ja koska olin perfektionistinen ja pyrin TÄYDELLISYYTEEN, pänttäsin jokaista sivua tolkuttoman kauan ja etenen hyvin hitaasti. Tämä taas johti siihen, että kun muutaman viikon luettuani olin edennyt vasta hyvin vähän, lannistuin. Ajattelin, etten ikinä pysty opettelemaan KAIKKEA niin täydellisesti.

Lisäksi minulla on ollut todella pahoja ongelmia toiminnanohjauksessa. Olen aina elänyt tunteella ja hyvin impulsiivisesti. Olen aina innostunut jostain asiasta tai harrastuksesta ja alkuinnostuksen jälkeen eli muutaman viikon kuluttua, kyllästynyt ja kun kyllästyn, en pysty enää motivoimaan itseäni. Näin siis ennen. Joten pystyin lukemaan pääsykokeisiin sen muutaman viikon, kun olin innostunut ja koska luin perfektionistisesti päntäten joka lausetta, en edennyt kirjassa kovinkaan pitkälle, mikä entisestään lannisti ja tuhosi loputkin motivaatiosta ja innosta.

Yksinkertaisesti sanottuna en siis PYSTYNYT lukemaan. Joten en voinut hakea yliopistoon. Niinpä elämäni muuttui haahuiluksi. Tein kaikenlaisia epämiellyttäviä töitä, pisimmän pätkän Filmtownissa, koska se on ainoa paikka, jossa viihdyin, ja lopulta kun vuodet vierivät, minun oli lopulta pakko alkaa ajatella muita vaihtoehtoja yliopiston lisäksi, kun pääsykokeisiin lukeminen oli osoittautunut mahdottomaksi. Hain siis ammattikorkeakouluun opiskelemaan sosiaalialaa, koska ajattelin, että ehkä se jotenkin muistuttaisi psykologiaa, mutta ikään kuin psykologiaa käytännössä ja lisäksi minulla on aina ollut voimakas maailmanpelastamisvietti, joten halusin auttaa muita ihmisiä. No, ala ei sopinut minulle YHTÄÄN (asperger). Se oli aivan vika valinta.

Mutta nyt... Olen muuttunut. Olen jotenkin muutaman viime vuoden aikana saanut aivoni korjattua. Aivoni toimivat nyt aivan eri lailla kuin koskaan aikaisemmin. Kykenen pitkäjänteiseen työskentelyyn. Opiskelutaitoni ovat kehittyneet. Kykenen hallitsemaan perfektionismiani.

Kun viime keväänä luin pääsykokeisiin, tajusin, että nyt pystyn siihen. Nyt minä pystyn! Ja tajusin, että olisin voinut hakea psykologiaankin ja päätin, että jos en nyt pääse yliopistoon, haen ensi keväänä psykologiaan. VIHDOIN. 

vuoden 2013 pääsykoekirja
Joten ehkä näin kuului mennä. Luulen, että minulla on hyvät mahdollisuudet päästä ensi keväänä suoraan psykologiaa lukemaan. Siihen pitää lukea tilastomatematiikan kirja. Lainasin sen jo kirjastosta ja olen jo lukenut sitä aika paljon. Tilastomatematiikan lisäksi kokeeseen tulee artikkelikokoelma. Tänä vuonna se käsitti noin 20 artikkelia. Artikkelit julkaistaan vasta huhtikuussa, joten ehdin opetella tilastomatematiikkaa siihen asti. Aion ilmoittautua avoimeen yliopistoon tilastomatematiikan kurssille ja ensi keväänä valmennuskurssille. Minulla on kotona 3 tilastomatematiikan kirjaa, koska olen joinain vuosina ostanut sen vuoden psykologian pääsykoekirjan, luen ne kaikki ja teen kaikki tehtävät. Tulostin myös tämän vuoden lisämateriaalin, jossa on noin 70 sivua vanhoja pääsykoekysymyksiä vastauksineen ja teen ne kaikki.



Ihanaa kun aivoni toimivat!! Nyt pystyn mihin tahansa, kun vain tarpeeksi haluan.

Haen ensi keväänä myös filosofiaan, koska olen jo päntännyt sitä niin runsaasti päähäni, ja voisin hakea myös tilastomatematiikkaan, koska joudun sitä kerran nyt opettelemaan.

Opettelen tilastomatematiikan täydellisesti ja huhtikuussa 2014 minulla on noin kuukausi aikaa opetella artikkelit ulkoa.

Sinänsä aika persiistä, kun aivoni toimivat vasta NYT. Minulla on tietyllä tapaa mennyt yli 10 vuotta hukkaan. Mutta asialle ei mahda mitään. Parempi nyt kuin ei koskaan.


Tässä vielä reseptini pääsykoekirjojen opetteluun (jota minä käytin viime keväänä):

  • Luen kirjan ensin kerran läpi. Nopeasti. Juuttumatta yksityskohtiin. Tämä vaihe on minulle tärkeä itseluottamuksen rakentamiselle. Kirjan läpilukeminen antaa kokonaiskuvan kaikesta opeteltavasta tiedosta ja aika paljon jää jo mieleen.
  • Käyn kirjan uudestaan läpi. Tällä kertaa kirjoittelen lukiessa muistiinpanoja, sillä kun toistan opeteltavaa asiaa kirjoittamalla, se jää paremmin mieleen. Muistiinpanot menevät siis suoraan roskikseen, en lue niitä jälkeenpäin vaan merkitystä on vain niiden kirjoittamisella. Tälläkin kertaa tärkeä on edetä reipasta vauhtia ja olla jumittumatta yksityikohtiin liian pitkäksi aikaa. Käyn jatkuvaa taistelua omaa epävarmuuttani vastaan. Vaikka tuntuu, ettei mitään jää mieleen ja etten osaa sitä tai tätä, tiedän, että mieleeni jää paljon enemmän kuin luulen ja lisäksi muistutan itselleni, että seuraavalla lukukierroksella sitten.
  • Käyn kirjan taas läpi. Jokaisella kierroksella ymmärrys syvenee ja asiat jäävät paremmin mieleen. Lisäksi itseluottamus ja usko itseen kasvaa jokaisen täyden kierroksen myötä. Tällä kierroksella tein jokaisesta luvusta tiivistelmät. Jälleen kerran syynä oli se, että kun kirjoitan opiskeltavat asiat uudestaan avainasioita hakien, ne jäävät paremmin mieleen. Osan tiivistelmistä tein visuaalisina mind mappeina.
  • Luin kirjan vielä kerran läpi. Tällä kertaa osasin jo melkein kaiken, joten lukeminen sujui hyvin nopeasti.
  • Kertasin kirjan sisällön ääneen selittäen juuri ennen pääsykoetta.

Tämä toimi. Osaan kirjan sisällön edelleenkin ulkoa. Valitettavasti en osannut vastata kokeessa niin, että olisin päässyt läpi.

Nyt aion kokeilla ehkä vähän erilaista tekniikkaa. Ystäväni haki sosiaalityöhön ja luki kirjan tietääkseni vain kerran ja pääsi Kuopioon. Hän sanoi kuitenkin päntänneensä muistiinpanojaan. Luin juuri netistä ohjeita pääsykokeisiin lukemiseen ja siellä sanottiin, että lue kirja ensin läpi ja laadi siitä en jälkeen tiivistelmät ja lue sitten vain tiivistelmiä. Tämä säästäisi aikaa. Taidan tutkia tätä menetelmää ja kokeilla, tuntuuko se hyvältä.

Ensi keväänä uusi yritys!




torstai 11. heinäkuuta 2013

Mikä pääsykokeessa meni pieleen

Voi v...u.

Nyt ymmärrän, miksi pääsykoe meni päin takapuolta. En tajunnut, että pääsykoekirjan opettelemisen lisäksi minun olisi pitänyt ennen koetta selvittää, miten pääsykoe-esseeseen vastataan. Olen aina vastannut tentteihin, ylioppilaskirjoituksiin ja kokeisiin siten, että istun alas ja suollan tajunnanvirtana ulos kaiken, mitä päähän pälkähtää ja se on toiminut hyvin. Eräs ystäväni haki nyt sosiaalityöhön yliopistoon ja hän puhui pääsykokeiden jälkeen omia vastauksiaan pohtiessaan, että esseessä pitää olla johdanto, käsittelyosa ja johtopäätökset. Olin että WHAT? Nyt sitten äsken menin nettiin tutkimaan, että millaisia esseevastauksia pääsykokeisiin haetaan, ja joo. Johdanto, käsittelyosa, loppupäätelmät. Ystäväni mukaan tästä riippuu jo noin 5 pistettä. Fuck.

Minun PÄÄSSÄNI oli kaikki oikeisiin ja hyviin vastauksiin tarvittava tieto, mutta itse vastaaminen meni päin persiitä.

Pääsykokeet vaatii oikeastaan kahta asiaa: lukemista ja vastaamista. Molemmat täytyy hallita pääsykokeessa, jotta opiskelupaikka irtoaa. (Tiedon portaat)

Ensi keväänä sitten paremmin valmistautuneena...

Damn.

Epävarma tulevaisuus

Hmm. Varsin masentunut olotila ollut eilen ja tänään. En tiedä vaikuttaako se, etten päässyt yliopistoon minuun sitten kuitenkin enemmän kuin tiedostan. Sillä tietoisella tasolla olen aivan sinut asian kanssa ja osasin jossain määrin odottaa, että näin tapahtuu, sillä ne 2 esseetä ei tosiaan menneet aivan putkeen, ja olen jo laatinut suunnitelmia, että mitä sitten teen, jos en nyt pääse. Tiedän, että pääsen yliopistoon aika pian. Jos en ensi kevään pääsykokeista niin sitten avoimen yliopiston kautta voin hakea alkukeväänä 2015.

Mutta ehkä se kuitenkin alitajunnassa painaa, sillä roikkuuhan kaikki taas kerran eräänlaisen epävarmuuden päällä. Tulevaisuus näyttäytyy yhtä epävarmana kuin ennenkin. Ja ei jaksaisi taas yhtä kokonaista vuotta tätä odotusta. Olisi jo ihan hauskaa mennä töihinkin, mutta kun ei ole mitään koulutusta niin eipä niitä töitä liiemmin ole tarjolla. Ja sitten toisaalta en pääse IKINÄ yliopistoon, jos käyn töissä ja aika ja resurssit menevät siihen. Voihan munankuori. Ei huvittaisi taas tämä vuoden odotus.

Pääsykokeen suhteen tein sen virheen, että vaikka luin pääsykoekirjan hyvin, en hoksannut perehtyä syvällisesti siihen, minkälaisia vastauksia pääsykokeissa haetaan. Tutkin kyllä hieman vanhoja pääsykoekysymyksiä, mutta olisi pitänyt panostaa huomattavasti enemmän siihenkin puoleen.

Ensi keväänä haen suoraan psykologiaan ja taas filosofiaan. Voisin tutkia myös muiden yliopistojen hakuvaatimuksia ja hakea vaikka jonnekin perä-Lappiinkin. Psykologian kokeella voi hakea samalla kokeella Tampereelle, Helsinkiin ja Turkuun, mutta en tiedä onko siitä mitään hyötyä, kun ne on juurikin ne kovimmat yliopistot ja jos en pääse Tampereelle sillä kokeella niin tuskin sitten muihinkaan.

Hohhoijaa.

Miksi vasta nyt haen yliopistoihin? Miksi vasta nyt, vaikka tiesin jo lukiossa, että haluan ehdottomasti yliopistoon ja kuulun sinne? Koska minulla on ADHD. Koska olen ollut emotional mess. Olin niin järjetön kognitiivinen ja emotionaalinen sekasotku, etten pystynyt mitenkään lukemaan pääsykokeisiin, työskentelemään pitkäjänteisesti ja sitoutumaan tavoitteisiin siinä vaiheessa elämääni. Olen kypsynyt vasta viime vuosina. Olen vasta nyt valmis.

Ehkä täytynee harkita sijaisuuksien tekemistä sinne sun tänne (päiväkoteihin) syksyllä.

Kohta jatkan taas ikuisuusesseen väsäämistä. Se ei lopu IKINÄ. Hmph. Kirjoitin äsken 3 sivua piirreteorioista ja temperamentista. Loppuisi jo. On liian paljon tehtävää ja liian vähän aikaa. Stressi. Masennus. Angsti.

keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Hyvä käytös, hyvät tavat

Lainasin kirjastosta käytöksen kultaisen kirjan. Ajattelin, että sellaisen tutkimisesta voisi olla minulle hyötyä, koska en osaa käyttäytyä. Äitini on tuskastunut, kun en koskaan ymmärrä käytössäännöistä mitään. Nykyään hän aina antaa minulle ohjeita, miten kirkkoon kuuluu pukeutua tms. En ymmärrä, mistä ihmiset yleensä tietävät tuollaisia asioita. Miksi muut ihmiset tietävät, miten käyttäydytään? Vai tietävätkö? Viimeksi äitini turhautui, kun tulin hautajaisiin myöhässä. Olin paikalla hyvin pitkälti tasan kello 12. Kutsussa luki, että hautajaiset alkavat kello 12. Äiti sanoi, että hautajaisiin pitää saapua viimeistään 10 vaille. Silloin soitetaan jo musiikkia ja arkku kannetaan sisään 5 vaille. En ymmärrä. Mistä tuollaisia asioita voi tietää? Kutsussa pitäisi lukea, että saavu paikalle 11.50, jos sinne pitää saapua kerran 11.50.

No, kohta minä ymmärrän hieman enemmän ihmisten kummallisuuksista.

tiistai 9. heinäkuuta 2013

Pääsykokeen tulokset

Voihan räkäklöntti. Pääsykoe meni itseasiassa täsmälleen arvioideni mukaisesti. Minusta tuntui, että kaksi essee tehtävää ei mennyt ihan putkeen ja laskeskelin saavani ehkä osapuilleen 40 pistettä (maksimi 60): 20 pistettä (täydet) tehtävästä, jossa piti määritellä termejä ja kummastakin esseestä ehkä jotain 10 pistettä. Kouluun on päässyt aiempina vuosina suunnilleen 42 pisteellä, joten arvelin, että se on kiikun kaakun pääsenkö vai en. No, meni tismalleen näin. Soitin sinne tarkempia tietoja, kun luin netistä olevani varalla. Olen 4. varasijalla. Sain 41 pistettä ja alin, jolla on päässyt sisään, on 44. Edellisinä vuosina peruutuksia on tullut 1-3, joskus jopa 8 eli saattaa olla vielä mahdollista, että pääsen, mutta tuskinpa. Tosin sosionomikoulutukseen pääsin 12. varasijalta, joten eihän sitä koskaan tiedä. 4. varasija on aika ärsyttävä, koska 3. olisi jo realistisempi peruutuspaikkoja ajatellen. Sisään otettiin siis 12.

No, tämä oli ensimmäinen kerta, kun osallistuin elämässäni pääsykokeisiin, joten varmaan tämä sitten meni tämmöiseksi harjoitukseksi.

Nyt olen äärimmäisen päättäväinen ja määrätietoinen ja alan opiskella kuin hullu apina. Aloitan sillä, että raapustan nyt sen seuraavan psykologian esseen ja alan tänään lukemaan viimeistä perusopintojen kirjaa. Tilaan tänään psykologian pääsykoekirjat ja alan valmistautua ensi vuoden pääsykokeisiin, haen filosofiaan ja psykologiaan. Jos filosofiaan sattuisi vielä olemaan sama kirja kuin nyt, minun ei tarvi lukea se kuin ehkä kerran läpi ensi keväänä. Pääsykokeen pipariksi meneminen ei johtunut siitä, etten olisi lukenut tarpeeksi hyvin tai osannut asioita vaan siitä, etten osannut tuottaa sellaista VASTAUSTA kuin piti. Sekin on oma taitolajinsa. Kaikki tuollaiset tehtävät, joissa pitäisi jotenkin tajuta, mitä joku toinen haluaa minun vastaavan tai mitä minulta odotetaan vastaukseksi, tuppaavat menemään persiilleen. Siis kuten haastattelut. Niistä en selviä IKINÄ. Horisen aina puuta heinää ja möläyttelen ihan käsittämättömyyksiä. Huoh.

Mutta nyt siis jatkamme ponnistelua! Tämä nyt olikin ensimmäinen vuosi, kun olen elämässäni tosissani yrittänyt yliopistoon ja tajunnut vihdoin, että juuri sinne TODELLA haluan enkä mihinkään muualle. Ja sinnehän minä menen. Piste.

maanantai 8. heinäkuuta 2013

Luento ASY:n kesäleirillä

Voi kauhistuksen kananhäkki, pidän tässä kuussa siis Asperger-aiheisen luennon noin parillekymmenelle asperger-ihmisille. Kyseessä on ASY:n (Suomen Asperger-yhdistys) Asperger-aikuisten kesäleiri. Leiri on viikonloppuna 26.-28.7. Turussa Oriniemen partiomajalla. Jos jollain on tylsää ja haluaa moiselle leirille, kannattaa kysyä, onko sinne vielä paikkoja. Paikka ainakin vaikuttaa kivalta.

Oriniemen partiomaja




Meneillään olevat projektit

Sylvi-Sanni Mannisen kirjasta Outolintu, erilainen – tutkimusraportti yliherkästä väri-ihmisestä muotojen yhteiskunnassa, ilmestyy syksyllä Ajatushattu Kustannuksen julkaisemana uusi painos!


    Aloittelin juuri kirjan taittamista. Julkaisun olisi määrä tapahtua lokakuussa. Koitan saada samaan syssyyn julkaistua erään pienen kirjasen: Miriam – suomalaisten maahanmuuttajien tytär. Se on hieman epätavallinen projekti, sillä se poikkeaa aiheeltaan Ajatushattu Kustannuksen suuntauksesta. Kirjasen on nimittäin kirjoittanut Yhdysvalloissa asuva tätini miehen jonkinasteinen sukulainen. Tätini (ja hyvä ystäväni) on koulutukseltaan kielenkääntäjä, mutta ei koskaan ehtinyt suomentaa tätä kirjasta, joten lupauduin ottamaan projektin haltuuni. Kirja on julkaistu Yhdysvalloissa. Se kertoo siis suomalaisista Amerikan asuttajista 1900-luvun alkupuolella.

    Sitten minulla on edessäni sellainen jännittävyys, että menen pitämään 2 tunnin mittaista Asperger-aiheista luentoa heinäkuun lopussa ASY:n leirille. Todennäköisesti pyörryn kauhusta. Tästä tehtävästä minulle maksetaan jopa palkkaa. Saa nähdä kykenenkö suoltamaan suustani ulos mitään ihmisiä kiinnostavaa. Mutta ohjelmassani on lähiviikkoina siis myös luennon valmistelemista.

    Luentojen ja taittamisten lisäksi koitan saada ne psykologian perusopinnot nyt kesän aikana suoritettua. Eli 4 esseetä ja nyt enää 1 kirja (Research Methods in Psychology). Yhden esseen olen itseasiassa melkein väsännyt valmiiksi ja toisen aloitan tällä viikolla.

    Ja huomenna tulee tieto pääsykokeen tuloksista! Voihan kilinkarva. En osaa sitten ollenkaan sanoa miten koe meni. Osasin kirjan todella hyvin, mutta kokeiden tekijöiden ja arvostelijoiden aivojen kiemuroista ei ota Erkkikään selvää, joten voi olla etten vastannut odotusten mukaisesti, kun kysymykset olivat (yksi niistä) harhaanjohtavia ja tilaa vain 3 sivua. 3 sivua. Pyh. Mutta kävi miten kävi, edistän tulevaa yliopistotutkintoani joka tapauksessa. Jos en pääse, pyrin suorittamaan filosofian perusopinnot ja psykologian aineopinnot 1-1,5 vuoden sisällä.

    Ihminen on siis kiireinen. Kuten aina. Ja Eevi on nyt lomalla päivähoidosta, joten eipä tässä toistaiseksi juuri muuta tehdä kuin olla äitejä. Mitä nyt iltaisin jotain ehtii hetken tursottaa. Ja silloin, kun Eevi yökyläilee tms.


    Neiti ADHD taas vauhdissa...

    Sainpa tässä tänään hermoromahduksen ja irtisanoin asuntoni (pudotin kirjeen postiin). Sitten muutin mieleni ja soitin ja peruin irtisanomisen. Oi, tätä impulsiivisen tunnehullun pään autuutta!

    Kun olin osapuilleen 18, minulle tehtiin psykiatriset tutkimukset ja arviointi ja epäiltiin epävakaata persoonallisuushäiriötä, impulsiivinen alatyyppi, mutta persoonallisuushäiriödiagnooseja ei mielellään tehdä kovin nuorille, koska persoonallisuus on vielä muotoutumassa. Kohdallani kyse lienee kuitenkin Asperger- ja ADHD-ilmiöistä. Impulsiivinen ja ailahtelevainen sekopää.

    perjantai 5. heinäkuuta 2013

    Katso Yle Areenalta Temple Grandin -dokumenttielokuva

    (USA 2010) Seitsemän Emmy-palkintoa voittanut HBO:n tv-elokuva kertoo tositarinan naisesta, jonka autistisuus rajoitti ihmistuntemusta mutta sai ymmärtämään eläimiä. O: Mick Jackson. N: Claire Danes, Julia Ormond.

    Katseluaikaa jäljellä 12 pv

    keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

    Liian lyhyt elämä

    Olen viime vuosina tullut äärimmäisen tietoiseksi elämän rajallisuudesta. On vaikea kuvata sitä, mitä koen. Se on pelkoa, mutta erilaista pelkoa kuin mikään muu aiemmin tuntemani pelko. Siihen sekoittuu surua. Kauhua. Mieleeni tulee aina jonkinlainen kuva huoneesta, jossa ei ole ovia eikä ikkunoita eikä sieltä pääse ulos, vaikka kuinka huutaisi, hakkaisi seiniä ja kirkuisi hysteerisenä. Paniikki. Siltä minusta tuntuu, kun ajattelen elämä rajallisuutta tiedostaen, että elämä tulee väistämättä päättymään varsin pian. Haluaisin kirkua, hakata seiniä, huutaa, mutta se ei auta. Joka päivä, joka minuutti aikani vähenee. Kauheinta on se, miten lyhyt elämä on. Miten nopeasti aika menee ja miten vähän aikaa on. Eevin syntymästä on kohta 5 vuotta. 5 vuotta. Se on mennyt nopeasti. Pian menee toiset 5 vuotta... 6... 7... ja Eevi menee jo yläasteelle. Ja minä olen yli 40. Ja jos 10 vuotta menee nopeasti, yhtä nopesti menee toinenkin 10 vuotta. Sitten olen 50. Olen paniikissa kun ajattelen, että miltä tuntuu olla 50-vuotias ja tietää, että jäljellä on ehkä enää vain 20 vuotta. 20. Niin käsittämättömän vähän. Se menee hetkessä.

    Elämä on liian lyhyt. Aivan liian lyhyt. Miksei ihmistä ole luotu elämään vaikka 180 vuotiaaksi, tietysti niin, että säilymme fyysisesti nuorina suhteessa pidempään. Silloin ei iskisi niin suuri paniikki. Aikaa olisi runsaasti. Mutta 80 vuotta – jos sitäkään... Se on ohi hetkessä. Elämä on ohikiitävä tähdenlento.

    Ja omat lapset. Ne vanhenevat hetkessä.

    Kaikki tapahtuu liian nopeasti. En ole valmis. Ja silti en voi hidastaa ajan kulkua. Ja silloin aina tunnen olevani siinä huoneessa, kirkumassa, hakkaamassa. Paniikki. Suru. En ole valmis.

    En halua pois täältä. En vielä. En niin nopeasti.

    Aika menee liian nopeasti.