keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Uusi termi: norminmukaiset ihmiset




Nyt on vihdoinkin löytynyt kerrassaan täydellinen termi niiden "tavallisten" ihmisten määrittelyyn. Monet neurologisesti poikkeavat, itsensä oudoksi tuntevat, introvertit, väri-ihmiset, keitä meitä nyt onkaan, ovat varmaan pohtineet, että millä termillä niitä "normaaleja" ihmisiä pitäisi kutsua, kun tällä hetkellä yleisimmin käytetyt "normaali", "tavallinen" ja "neurologisesti normaali" ovat kaikki (meitä kohtaan) leimaavia ja sisältävät ajatuksen siitä, että me emme ole normaaleja, vaikka meitä on todella paljon.

Ne toiset eivät ole yhtään sen NORMAALIMPIA kuin mekään.

He ovat sen sijaan NORMINMUKAISIA.

Joten tästä eteenpäin voivat kaikki neurologisesti poikkeavat ja itsensä avaruusolennoiksi tuntevat ryhtyä puhumaan norminmukaisista ihmisistä aina puhuessaan niistä "toisista". Ja me olemme sitten ei-norminmukaisia.

Termi ilmaantui todellisuuteen, kun olin asperger-haastattelussa 2 muun asperger-naisen kanssa Käsikädessä-lehteen ja toimittaja kysyi, millä termillä haluaisimme, että hän viittaisi niihin "neurologisesti normaaleihin" ja sitten siinä pähkäilimme ja yksi näistä asperger-naisista sanoi jotakin, josta keksin sanoa "norminmukainen". En itse aluksi hoksannut, miten kerrassaan täydellinen ehdotukseni oli, pidin sitä vain tyhmänä heittona, mutta Lähteenoksan Meri (Tampereen seudun autismi ja aspergerliiton puheenjohtaja) innostui siitä heti ja sanoi ottavansa sen pysyvään käyttöön. Itse tajusin vasta parin päivän viiveellä, että se todella on totaalisen osuva.

Norminmukaiset ihmiset.

Kyllä.

Niitä he ovat.

Ja he paheksuvat meitä, koska me emme ole norminmukaisia. Ja koko elämämme ajan me tunnemme olemme viallisia, vääränlaisia ja virheellisiä, koska emme sovi heidän normeihinsa ja arvoasetelmiinsa ja he tekevät sen erittäin äänekkäästi selväksi.

Ei-norminmukaisten ihmisten on aika astua esiin ja poistaa moinen vääryys maailmasta. Me olemme aivan yhtä oikeanlaisia kuin norminmukaisetkin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti