Olen alkanut nyt yhä vakavammin harkita omien kanojen hankkimista. Eettisiä munia kaupasta ei saa. Edes luomumunat eivät sitä ole. Jos hankkisi 2-3 kanaa, saisi pari munaa päivässä. Kanat munivat noin munan päivässä (per kana). Kanan pitämiseen ei tarvita lupaa.
Tässä juttu aiheesta: Kotitarvekanala rakentuu vaikka rivitalon pihaan.
Ja täällä on jotain ohjeita kanalan perustamiseen: Kanalan perustaminen.
Kanojaan voi hankkia esimerkiksi koittamalla hautoa kaupan luomumunia :).
Täälaisen kotitekoisen hautomakoneen ohjeen löysin keskustelupalstalta:
"Kotikonstein saa haudottua. Tarvitaan vain kaksi pesuvatia, hehkulamppu, ja jonkinlainen ritilä. Toisen vadin pohjaan leikataan reikä (n. 15cm halkaisija). Reijättömän vadin pohjalle lasketaan n. 1 cm vettä. Vedenpäälle ritilä, jonka päällä kananmunat haudotaan. (Tarkennus: Munat eivät saa koskettaa vettä.). Vadit laitetaan suuaukot vastakkain ja hehkulamppu laitetaan toisen vadin reikään. Hehkulampun korkeutta säätämällä saadaan säädettyä lämpötila sopivaksi (37.8 astetta).
Haudontakonetta kannattaa pitää päällä vuorokauden ennen kun aloittaa haudonnan. Vuorokauden koekäytön aikana säädetään lämpötila sopivaksi.
Kananmunat voidaan laittaa haudontaritilälle. Munia käännetään 2-3krt/pv. Käännön yhteydessä munat sumutetaan märiksi suihkepullolla. Haudonta kestää 21 vuorokautta. Kolmena viimeisenä vuorokautena munien väliin tulee asettaa kostutettuja superlon paloja, jotta kosteusprosentti nousee.
Tipuja alkaa kuoriutua 21 vuorokauden jälkeen haudonnan aloittamisesta. Haudontaa kannattaa jatkaa aina 24päivälle saakka, jotta hitaimmatkin kehittyjät pääsevät munista ulos :)
Tiput siirretään keinoemon alle (lämpölamppu esim) 24h kuoriutumisen jälkeen."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti