keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Mitä on lahjakkuus?

Lahjakkuus ja älykkyys EIVÄT ole synonyymeja!

Tai toisin muotoillen: älykkyyttä on monenlaista.

Yksi yleinen tapa jaotella älykkyyttä on herra Gardnerin moniälykkyysteoria, jossa älykkyys jaetaan 8 osa-alueeseen. Gardner on Yhdysvaltalainen psykologi ja älykkyysosamäärän ja älykkyyden kriitikko (Wikipedia).




Hei härregyyt!!!! Tämähän on kiehtova kuva! Tässä on YHDEKSÄN älykkyyden osa-aluetta!! Ylimääräisenä on "Existential". Pitääkin heti ottaa selvää asiasta. WAU!! Siistiä! repeän liitoksistani.

Eli älykkyyden osa-alueet Gardnerin mukaan suomennettuina ja tarkemmin esiteltyinä, olkaa hyvät:

Eksistentiaalinen (existential): Tämä on tuorein lisäys moniälykkyysmallissa. Se on niin uusi, ettei sitä löydy kovinkaan monista kirjoista eikä esimerkiksi Suomen Wikipediasta. Kyky pohtia aistikokemuksen ulkopuolella olevia ilmiöitä ja kysymyksiä. Henkilöllä on herkkyyttä ja kykyä elämää suurempien, syvien kysymysten pohtimiseen esimerkiksi elämän tarkoituksesta, siitä, miksi olemme täällä, miksi kuolemme, mitä on tietoisuus, miten tulimme tänne. Tätä älykkyyden lajia voidaan kutsua "ajattelun lahjaksi" tai metafyysiseksi älykkyydeksi. (http://www4.uwsp.edu/education/lwilson/learning/ninthintelligence.htm). Tällaisia ihmisiä voivat olla esimerkiksi shamaanit, papit, filosofit tai psykologit.


Kielellinen älykkyys: Kielellisesti älykkäällä on taito tuottaa virheetöntä ja ymmärrettävää kieltä sujuvasti ja monimuotoisesti. Hän osaa ilmaista itseään ja tunteitaan sanoilla, ja hän ymmärtää muiden viesteistä kielellisiä vivahteita. Yleensä kielellisesti älykäs ihminen pitää sanoilla leikkimisestä ja vivahteikkaan kielen tuottamisesta. (Wikipedia)


Matemaattislooginen älykkyys: Matemaattis-looginen älykkyys ei tarkoita pelkkää laskutaitoa, vaan laajemmin kykyä loogiseen ongelman ratkaisuun, esimerkiksi päässälaskutehtäviin. Tällä tavoin lahjakas nauttii yleensä myös johdonmukaisuudesta ja pyrkii hahmottamaan millaisia loogisia rakenteita ja malleja todellisuudessa esiintyy. (Wikipedia)


Musiikillinen älykkyys: älykäs ihminen muistaa helposti melodioita sekä kappaleita. Hän kuulee musiikissa paljon erilaisia vivahteita ja mm. erottaa tarkasti eri instrumenttien stemmat. Hän nauttii musiikista muita enemmän ja pystyy ilmaisemaan musiikilla itseään. Luultavasti hän kiinnittää muiden puheessa huomiota sen musiikillisiin elementteihin, äänen korkeuteen ja rytmiin. Hän saattaa myös opetella puhelinnumeroita sekä sanalistoja rytmittämällä niitä. Musiikin säveltäminen ja esittäminen voidaan paikantaa aivoissa. Esimerkiksi autistiset lapset, jotka eivät pysty kommunikoimaan kielellisesti, voivat taas menestyä musiikkiesityksissä erityisen hyvin. (Wikipedia)


Avaruudellinen ja visuaalinen älykkyys: Tällainen ihminen pystyy hahmottamaan hyvin tiloja, ja hänellä on erittäin hyvä suuntavaisto. Hänen on helppo lukea karttaa, ja hän oppii helposti peruuttamaan peräkärryllistäkin autoa. Hän saattaa ilmaista itseään esimerkiksi piirtämällä tai valokuvaamalla. Visuaalisesti älykäs henkilö hahmottaa esineet eri asennoissa, erottaa värejä ja muotoja, näkee eri osien väliset suhteet ja tajuaa olennaiset piirteet jostakin geometrisesta, figuratiivisesta tai plastisesta rakenteesta. Visuaalinen älykkyys sijaitsee oikeassa aivolohkossa. Oikean aivopuoliskon vaurioissa on voitu tutkia, miten tutunkin hahmon tunnistaminen on osoittautunut mahdottomaksi, vaikka henkilö näkee kohteen tarkkarajaisesti. Henkilön on esimerkiksi ollut lähes mahdotonta piirtää näkemäänsä yksinkertaista kuviota. (Wikipedia)


Liikunnallinen älykkyys: Liikunnallisesti älykäs kykenee hallitsemaan omia asentojaan, liikkeitään ja kehoaan hyvin, nauttii liikkumisesta sekä ilmaisee itseään liikkeen, ryhdin, tanssin ynnä muun avulla. Kyseessä on lahjakkuus, joka liittyy ketteryyteen, tasapainoon ja notkeuteen. Näihin asioihin liikunnallisesti älykäs henkilö kiinnittää huomiota myös muissa ja hän osaa tulkita kehon kieltä. (Wikipedia)


Intrapsyykkinen älykkyys: Intrapsyykkinen älykkyys on kykyä ymmärtää itseään syvällisesti: henkilö pystyy käsittelemään omia heikkouksiaan ja vahvuuksia realistisesti. Mutta tällä tavalla älykäs osaa analysoida myös motiivejaan ja on valmis näkemään vaivaa itsetuntemuksensa kehittämiseksi. Tämän lajin älykkyyttä tarvitaan myös silloin kun yritämme selvittää omia tunteitamme ja ristiriitojamme. Intrapsyykkisesti älykäs henkilö on pohtija, jolle totuus on mukavuutta tärkeämpää. Heikosti intrapersoonalliset ihmiset eivät pysty näkemään itseään yksilönä, vaan ainoastaan osana ympäristöä. (Wikipedia)


Interpersoonallinen älykkyys: Interpsyykkinen älykkyys on kykyä olla toisten kanssa vuorovaikutuksessa. Tätä kutsutaan myös sosiaaliseksi lahjakkuudeksi, taidoksi tulla ihmisten kanssa hyvin toimeen. Interpersoonallisesti lahjakas henkilö kykenee aistimaan toisten ihmisten mielenmuutokset, jännitykset, motivaatiot ja aikomukset. Interpsyykkisesti lahjakas viihtyy usein ryhmissä ja on taitava tekemään yhteistyötä. Hän saa usein myös muutkin viihtymään ja sosiaaliset tilanteet sujumaan. Hänen on helppo eläytyä muiden asemaan ja ymmärtää heitä. Sosiaalinen älykkyys voi monella alalla viedä omistajansa hyvin korkealle yhteiskunnan hierarkiassa. Kyseinen älykkyys sijaitsee aivojemme etulohkossa. Jos alue tuhoutuu tai tuhotaan esimerkiksi lobotomialla, samalla tuhoutuu ihmisen persoonallisuus ja hänen kykynsä olla toisten kanssa vuorovaikutuksessa. (Wikipedia)


Luonnon ymmärtämisen kyky: Kokevat syvää yhteyttä luonnon kanssa, ja ovat usein kiinnostuneita ympäristönsuojelusta ja sen tutkimisesta sekä eri lajien opettelemisesta. Nauttivat usein luonnossa liikkumisesta. Voivat työskennellä esimerkiksi biologeina tai ympäristönsuojelijoina. (http://psychology.about.com/od/educationalpsychology/ss/multiple-intell_9.htm). Jostain muistan myös lukeneeni, että tähän kategoriaan kuuluvat myös kaikenmaailman eläinkuiskaajat.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti