torstai 16. toukokuuta 2013

Vapaa tahto osa 2

Ystäväni uskoo vapaaseen tahtoon (kuten suurin osa ihmisistä). Tämä ystäväni edustaa niitä harvoja ja valittuja, joiden kanssa voin käydä eriävistä mielipiteistä keskustelua, koska ymmärrämme toisiamme puolesta sanasta eikä vuorovaikutuksesta tule missään vaiheessa epämiellyttävää.

Lyhyen tekstiviestein käydyn sananvaihdon jälkeen totesin, että vapaa tahto on niitä asioita, jotka tulevat ikuisesti säilymään mysteeriona. Emme koskaan pysty tyhjentävästi selvittämään, onko meillä vapaata tahtoa vai ei. Siihen ei ihmisen ymmärryksen ja tieteen kyvyt riitä. Asia jää arvoitukseksi.

Näin ollen on oikeastaan aivan sama, mitä mieltä asiasta on. Oikeastaan sitä ei kannata edes kauheasti miettiä.

Mutta jos Jumalastakaan ei saada pitäviä todisteita, eikö sama koske Jumalaakin?

Ei oikeastaan, sillä Jumala on elämänmuoto ei ilmiö. Se on elämänmuoto, joka yrittää kommunikoida ihmisille ja jonka olemassaolosta on viitteitä. Vapaa tahto on yksinkertaisesti vain ihmismielen ymmärryskyvyn rajat ylittävä asia, joten on turha edes yrittää spekuloida siihen muka oikeaa vastausta. Samaten on Jumala ihmismielen ymmärryskyvyn ylittävä asia, jota on turha yrittää asettaa mikroskoopin alle tais elittää tyhjentävästi, mutta silti voimme havaita viitteitä tämän elämänmuodon olemassaolosta ja yrittää saada selvää siitä, mitä se yrittää meille kommunikoida. Voimme yrittää tulkita sen jättämiä jälkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti