maanantai 13. toukokuuta 2013

Jumala puhuu meille

Kun tässä elämäni aikana olen pohtinut pitkään ja hartaasti suhdettani Jumalaan, uskontoihin, kristinuskoon ja sen sellaiseen, uskalsin eräänä päivänä ryhtyä uskomaan erääseen asiaan, jonka koin sisälläni oikeaksi.

Koska olen syntynyt kristilliseen maahan ja varttunut kristityssä suvussa, on kristinusko luonnollisesti ollut se uskonto, johon olen joutunut eniten ottamaan kantaa ja selvittämään suhteeni siihen. Lapsena ja nuorena inhosin koko kristinuskoa. Mutta sitten keskellä pahimpia kriisejä, noin 16-vuotiaana, aloin etsiä Jumalaa. Tämän jälkeen noin 10 vuoden ajan pohdin pääni puhki kristinuskoa ja suhdettani siihen. Minua vaivasivat monet asiat. Kristityt sanovat, että Raamattu on Jumalan sanaa ja ilmeisesti sitä pitäisi pitää kirjaimellisesti totena. No, tähän en todellakaan pystynyt. Jonkun aikaa mitin, pitääkö minun todella yrittää aivopestä itseni ja muuttua ulkoapäin ohjelmoiduksi robotiksi, joka nielee kaiken, mitä muut ihmiset kristinuskosta, Jumalasta jne. sanovat.

Kun tajusin, etten mitenkään voi tehdä niin, uskalsin uskoa todeksi erään yksinkertaisen asian. Kuka sanoo, että Raamattu on Jumalan sana ja kirjaimellinen totuus? Muut ihmiset. Kuka on kirjoittanut Raamatun? Muut ihmiset. Keitä ovat kristinuskon auktoriteetit, joita koin, että minun pitäisi uskoa? Muita ihmisiä.

Miksi nämä muut ihmiset olisivat minua suurempia asiantuntijoita Jumalan suhteen? Miksi minun pitäisi niellä heidän käsityksensä ja puheensa sellaisinaan, aivopestä itseni?

Ei MISTÄÄN syystä.

Tajusin, että Jumala puhuu suoraan minulle. Jumalahan on minussa, koska minussa on sielu, joka on osa Jumalaa tai jotain sellaista. Minun ei tarvitse tehdä muuta kuin kuunnella sisintäni. Intuitiota. Sisäistä ääntä. Resonoida kaikki sitä vasten. Uskon, että se on Jumalan ääni.

Mutta koska me olemme ihmisiä, myös minä, tuo ääni ei (ainakaan yleensä) erotu puhtaana vaan siihen sekoittuu muita sisäisiä ääniämme, kuten alitajunnasta nousevaa tietoa ja milloin mitäkin inhimillisiä mielenliikkeitä ja kulttuurimme, historiallinen kontekstimme, kaikki vaikuttavat sisäiseen ääneemme tai tulkintoihin, joita teemme niistä. Ja juuri tämän takia, vaikka Raamattu olisi Pyhän hengen innoittamaa tekstiä ja välittäisi rivien välissä jonkinlaista Jumalan sanomaa, se on ihmisten, oman aikansa ja sen ajan kulttuurin tuote. Inhimillinen tekele.

Ja samasta syystä kaikki papit ja pastorit ja piispat ja suuret uskonnolliset auktoriteetit ovat vain ihmisiä, jotka tulkitsevat todellisuutta omien lasiensa läpi eikä ole mitään syytä, miksi minun pitäisi uskoa heitä silloin, kun se, mitä he sanovat, sotii omaa järkeäni, intuitiotani tai mitä tahansa vastaan.

Nuuskin täällä maailmassa omin nokkineni ja muodostan asioista omat käsitykseni. Kaikki muu on aivopesua.

Joten tehkää tekin samoin. Nuuskikaa omin nokkinenne ja koittakaa vapautua ulkopuolelta tulevista rajoitteista ajattelussanne. Tulkaa niistä tietoisiksi, kaatakaa ne, kyseenalaistakaa ne ja hyväksykää ne, jos ne ovat teidän mielestänne hyviä ja paiskatkaa roskiin, jos ne ovat teistä paskoja.

Pappi Antti Kylliäinen on tällainen rohkea ajattelija, joka uskaltaa ajatella itse. Suosittelen kaikille hänen Kaikki pääsevät taivaaseen. Eikä senkään kirjan sisältöä tarvitse niellä pureskelematta. Ei KUULU niellä pureskelematta. Mutta se tarjoaa hyvää materiaalia ajateltavaksi.
kirjaansa

Jumalaa ei tarvi etsiä sen kauempaa kuin itsensä sisältä. Se on loogisin paikka, jossa Jumala voi sijaita.


“There is no truth except the truth that exists within you. Everything else is what someone is telling you.” 
― Neale Donald WalschHome with God: In a Life That Never Ends

4 kommenttia:

  1. Kiintoisa aihe! Hieman kuin Paavali sanoo, "Vaikka kaikki ihmiset olisivat valheellisia, Jumala on luotettava."
    Korinttolaiskirje:
    "Kuka muu kuin ihmisen oma henki tietää, mitä ihmisessä on? Samoin vain Jumalan Henki tietää, mitä Jumalassa on. Mutta me emme ole saaneet maailman henkeä, vaan Jumalan oman Hengen, jotta tietäisimme, mitä hän on lahjoittanut meille. Siitä me myös puhumme, mutta me käytämme Hengen emmekä ihmisviisauden opettamia sanoja ja selitämme hengelliset asiat Hengen avulla." "Meitä on ohjannut Jumalan armo eikä inhimillinen viisaus" "Alammeko jälleen suositella itseämme? Tarvitsemmeko mekin teitä varten tai teiltä suosituskirjeitä niin kuin eräät muut? " "Te itse olette meidän suosituskirjeemme, joka on kirjoitettu meidän sydämiimme kaikkien ihmisten nähtäväksi ja luettavaksi." "Olettehan te selvästi Kristuksen kirje, jonka kirjoittamisen hän uskoi meille. Tätä kirjettä ei ole kirjoitettu musteella vaan elävän Jumalan Hengellä, ei kivitauluihin vaan ihmissydämiin."
    "Meidän kykymme on saatu Jumalalta, ja hän on myös tehnyt meidät kykeneviksi palvelemaan uutta liittoa, jota ei hallitse kirjain vaan Henki. Kirjain näet tuo kuoleman, mutta Henki tekee eläväksi Jo kuolemaa palveleva virka, jonka säädökset oli kaiverrettu kivitauluihin, säteili sellaista kirkkautta, että israelilaiset eivät voineet katsoa Moosesta kasvoihin. Ja kuitenkin hänen kasvojensa kirkkaus oli katoavaa. Kuinka paljon suurempaa kirkkautta säteileekään Hengen palveluvirka!"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa! Sinä hallitset raamatunkin :). Poimit tosi hyviä ja osuvia tekstejä tähän kohtaan (tai niin teet aina muutoinkin). Kiinnostavaa. Pitääkin tutkia Raamatusta näitä seutuja.

      Poista
  2. Luulisi, että ensimmäisillä seurakunnilla on ollut aika samanlainen tapa ajatella kuin sinulla :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on mahdollista. Itseasiassa pyrin nimenomaan kuorimaan kristinuskosta kaiken sen, minkä ihmiset ovat siihen Jeesuksen elämän jälkeen kasanneet ja paljastamaan ytimen. Sillä tuo ydin on puhdas. Siihen on vaan näiden 2000 vuoden aikana kerrostunut kuonaa päälle ihmisten toimesta ja nyt ihmiset ovat ihan eksyksissä ja sekaisin, kun luulevat, että tuo kuona on Jumalasta, vaikka ei se ole. Suurimmaksi osaksi ainakaan.

      Poista