keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Mielen teoria

(Reflektointia Markku Ojasen Itsentuntemuksen kirjan pohjalta)

Nykyään puhutaan yhä enemmän, ettei Asperger-henkilöillä sittenkään olisi alikehittynyt mielen teoria. Uskon, että tässä ollaan oikeilla jäljillä, vaikka uskon myös, että sosiaalinen (sekä emotionaalinen) kehitys laahaavat kehityksessä jäljessä ikätovereihin nähden. Toisin sanoen Asperger-henkilö kypsyy normaalia myöhemmin näillä osa-alueilla. Ainakin minun kohdallani oli näin. Kuitenkaan en koe, että Asperger-henkilö olisi mitenkään epäempaattinen tai kykenemätön asettumaan toisen asemaan sen vähempää kuin neurologisesti normaalitkaan.

Ojanen kirjoittaa, että "Mielen teorialla tarkoitetaan ihmisen kykyä kuvitella, mitä toisen mielessä liikkuu". Sitten seuraa tärkeä lause: "Lähtökohtana on oma mieli, jonka mukaisesti myös toisen mielen oletetaan toimivan".

Aivan! Joten onko mikään ihme, että neurologisesti normaalien mielestä Asperger-henkilöt ovat epäempaattisia ja heidän mielen teoriansa on kehittymätön? Jos Asperger-henkilö lähtee eläytymään toisten ihmisten tunteisiin ja ajatuksiin sekä toiveisiin lähtökohtana oma erikoisesti toimiva mielensä niin hän todennäköisesti tekee virhetulkintoja – jos hän on tekemisissä nenttien kanssa. Sen sijaan neurologisesti normaalit lapset pystyvät paljon paremmin eläytymään toisten neurologisesti normaalien kokemusmaailmaan. Varsin monet Asperger-henkilöt oat yksimielisiä siitä, että nenttien kyky asettua Asperger-henkilöiden asemaan on vähintään yhtä puutteellinen kuin Asperger-henkilöiden kyky asettua heidän asemaansa. Asperger-henkilöt taas tulevat yleensä oikein hyvin toimeen toisten aspergereiden kanssa.

Minusta tässä on pääasiallinen selitys Asperger-henkilöiden muka heikkoon empatiakykyyn. Aika vaikea lähteä kuvittelemaan, mitä aivan erilaisessa mielessä tapahtuu... Aspergereille normaalien ihmisten mieli on täysi arvoitus – ja vice versa.

Kiinnostava kohta oli myös se, jossa Ojanen kirjoitti: "Jos tällaista ’mielen teoriaa’ ei synny, toisen käyttäytyminen herättää joko ihmetystä tai pelkoja tai tulkinnan, että hänessä on jotakin vikaa". Eli koska nentit eivät ymmärrä Asperger-henkilöiden ja neurologisesti poikkeavien käyttäytymistä, he tekevät sen virheellisen tulkinnan, että heissä on jotain vikaa. Ainoa vika on tällaisessa tulkinnassa.

1 kommentti:

  1. Hei! Aivan äärettömän viisas ja todella hieno ajatus, minkä toit esille! Näinhän se on, ei meidän ns. neurotyypillisten kyvyt ymmärtää as/autismikirjon ihmisten ajatusmaailmaa ole sen kummemmat kuin toisinpäinkään. Kiitos ihanasta ajatuksesta! ❤️
    T. Hyvätaoisen autistinuoren äiti

    VastaaPoista