sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Voivatko tietokoneet/robotit (tekoäly) joskus tuntea?

Vastaus on ei.

Ajatus on todella typerä.

Tunteet perustuvat kemiaan. Hormoneihin, välittäjäaineisiin ja sen sellaisiin. Ihmisten rakentamissa koneissa ei ole kemiaa. Niissä ei kulje kemiallisia aineita, jotka voisivat saada aikaan minkäänlaisia tunteita.

Kuka oikein on keksinyt näin typerän ajatuksen.

Jotta koneet voisivat joskus tuntea, niiden pitäisi olla orgaanisia – lihakoneita. Ja oikeastaan niiden pitäisi olla täydellisiä ihmisen jäljitelmiä tai ainakin jotain sinnepäin.

Enkä tiedä riittääkö tämäkään, sillä tunteiden kokemiseen tarvitaan luultavasti jonkinlainen tietoisuus, ja sekin, voivatko koneet koskaan omata sellaista, on hyvin kyseenalaista.

Määttäsen Johdatus filosofian peruskysymyksiin -kirjassa erotetaan toisistaan syntaksi ja semantiikka. Syntaksi perustuu kieliopin sääntöihin – miten sanoja ja merkkejä asetellaan oikeaoppisesti yhteen. Tietokoneet toimivat loogisen syntaksin perusteella. Koneeseen tulee nollia ja yykösiä ja kone käsittelee niitä muodon perusteella (tikku tai ympyrä). Koneilla ei ole hajuakaan semantiikasta – merkkien ja kielen kyvystä viitata itsensä ulkopuolelle. Tietoisuus on intentionaalinen eli semanttinen. Ihmiset eivät vain prosessoi merkkejä mekaanisesti kuin koneet vaan ymmärtävät sanojen merkityksen.

Wikipediassa esitetään esimerkki syntaksin ja semantiikan välisestä erosta. Noam Chomskyn lause: "Värittömät vihreät ajatukset nukkuvat raivokkaasti." on syntaktisesti oikeaoppinen mutta semanttisesti mieletön.

Loogisen syntaksin perusteella toimivat koneet eivät ymmärrä, että lause on järjetön, koska se on muodostussääntöjen mukainen. Ihminen sen sijaan ymmärtää.

Ihmisillä on taas pikkuisen suuret luulot itsestään. Jos halutaan rakentaa kone, joka toimii kuten ihminen, se pitäisi rakentaa samoista aineista kuin ihminen – orgaanisista. Lihakone. Asia on aivan sama kuin (kääntäen) yrittäisimme rakentaa television orgaanisista aineista... Tai tikkarin pellistä ja yritämme sitten saada sen maistumaan ja haisemaan tikkarilta. Todellista idiotismia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti