maanantai 10. kesäkuuta 2013

Näin ohjelmoit aivosi uudelleen! (opi uusia tapoja/hankkiudu eroon huonoista)

Aihetta sivutaan jo yhdessä tekstissä tässä blogissa, Rutiinikyvyttömyyden neurologinen tausta, mutta nyt asetetaan tämä kiehtova asia valokeilaan.

Lontoossa tehdyn tutkimuksen mukaan aivoilta vie 18-254 päivää omaksua uusi tapa. Vaihteluväli on suuri, koska erilaiset tekijät vaikuttavat siihen, miten nopeasti asia ohjelmoituu aivoihin. Tähän vaikuttaa se, mitä yritetään ohjelmoida, kuinka usein harjoitellaan (vahvistetaan uutta kytkentää/heikennetään vanhaa kytkentää) ja retkahdusten määrä yms. Yleensä uusi kytkentä aivoissa syntyy 66 päivässä. (lähde: This is your brain on habits)

Mistä uuden tavan omaksumisessa todella on kyse? Tietysti aivojen uudelleen ohjelmoinnista. Ajan kuluessa aivosi ovat ohjelmoituneet täyteen mitä erilaisimpia kytkentöjä, jotka ovat automatisoituneet. Jos haluat ruveta muuttamaan näitä yksittäisiä kytkentöjä, siitä vain!

Mitä sitten tarkoittaa, jos sanotaan, että uuden tavan omaksuminen vie, sanotaan nyt vaikkapa 66 päivää? Sitä, että uuden kytkennän muodostuminen aivoihisi vie sen verran aikaa.

Jos siis haluat vaikkapa oppia pyyhkimään keittiön tasot heti, kun niihin ilmestyy sotkua, sinun täytyy pakottaa itsesi toistamaan tätä asiaa 18-254 päivän ajan, jonka jälkeen uusi kytkentä on muodostunut ja toiminto automatisoituu osaksi sinua.

Ennen kuin uusi kytkentä muodostuu, joudut taistelemaan, koska toimit vanhaa kytkentääsi vastaan. Toimit vastoin aivojesi sen hetkistä ohjelmointia. Aivosi eivät halua toimia niin. Sinun täytyy siksi olla sitkeä. Kirjoita ylös kalenteriin tai jonnekin numeroita, kauanko olet harjoitellut, ja taistele, ole sitkeä! Kerää ainakin 66 merkintää, sillä useimmiten uusi kytkentä on syntynyt siihen mennessä.

Minusta tämä on kiehtovaa! Olen usein (kuten varmaan moni muukin) yrittänyt omaksua uusia tapoja/oppia pois vanhoista, mutta siitä ei ole tullut mitään – koska olen jatkanut korkeintaan 14 päivää, yleensä en sitäkään. No, 14 päivän aikana uutta kytkentää ei todellakaan ole syntynyt.

Minä en ainakaan ole kyennyt jatkamaan taistelua pidempään siksi, ettei minulla ole ollut konkreettista tietoa siitä, miten tällainen aivojen uudelleen ohjelmointi toimii, että uusia kytkentöjä voidaan muodostaa ja se vie tämän ja tämän verran aikaa. Kun pystyy hahmottamaan mielessään tämän prosessin, että uusien kytkentöjen muodostuminen vie ainakin sen 66 päivää, on mahdollista löytää motivaatio taisteluun.

Alan siis ohjelmoida aivojani uudelleen. Miten kiehtovaa!

2 kommenttia:

  1. Hei, mielenkiintoista! Noin se meditointi taitaa siis fyysisesti toimia. Uudelleenohjelmoidaan ajattelu pyhillä ja ylevillä eri uskontojen teksteillä meditoiden nautittuna.

    Olen blogiasi silloin tällöin lukenut, itsellänikin kun on ADHD enkä suostu luokittelemaan sitä negatiiviseksi sairaudeksi joka pitäisi lääkitä amfetamiinijohdannaisilla pois. Omat negatiiviset ADHD-ominaisuuteni ovat viime vuosina kiusanneet enää hyvin vähän entiseen verrattuna, mistä kiitän jokapäiväistä meditointia liitännäiselämäntapoineen.

    Jos muuten kaipaisit enemmän kommentteja blogiisi niin vink vink, sinulla on blogissasi herrakerhoasetus päällä kommenttien suhteen. Kaikki eivät halua paljastaa Google-tili-henkilöllisyyttään tai liittyä LiveJournaliin tai AIM:ään jne. mutta jos haluaa kommentoida tätä blogia, se on pakollista! Asetusten höllentäminen voisi olla hyvä idea :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos kommentista! juu, kommenttien suhteen ollut rajoituksia, kun oli yksi häirikkö liikkeellä... :)

      Poista