keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Rutiinikyvyttömyyden neurologinen tausta

Koska olen kiinnostunut rutiinikyvyttömyydestäni ja mahdollisuudesta kehittää tätä heikkoa "lihastani", alan tehdä asiasta tutkimuksia.

Löysin artikkelin, jossa kerrotaan, että Ann Graybiel tunnetaan ehdottomana asiantuntijana niiden aivorakenteiden suhteen, jotka vastaavat päivittäisistä rutiinitoiminnoista. (artikkeli) Artikkelin mukaan vaikuttaisi siltä, että keskeinen aivorakenne rutiinien kannalta on tyvitumake.

The basal ganglia are life's little instruction book for routines that once
took most of your brain to learn. It says, ''Don't think, just do.'' A small cue is enough
to trigger the complex pattern of any rote task, such as starting your car and backing
out of the driveway. If you intended to drive to a friend's house but instead drove
your daily commute route on automatic pilot, blame it on the basal ganglia.

Hmm. Hmm.

According to Graybiel, learning a habit takes a lot of brain power, including both the
cortex and the basal ganglia.

We are on to something here...

Even more neurons fire during the phase of repeated practice required to perfect a new habit and earn more rewards. After the
consolidation phase stamps the pattern into a memory somewhere in the basal
ganglia, the behavior can be repeated on automatic pilot, freeing the cortex to think
about other things. Multitasking is made possible by this way of ingraining behaviors.
Juuri tämä on se ongelman ydin. Kun ei muodostu rutiineja, joudun koko ajan ajattelemaan sitä mitä teen ja siksi en pysty multitaskaamaan eli tekemään useita asioita yhtä aikaa. En esimerkiksi todellakaan voi laittaa ruokaa ja samalla seurustella ihmisten kanssa. Ziisus. Tulisi sellainen ylikuormittuminen ettei mitään rajaa.

Artikkelin perusteella tavan syntymiseen tarvitaan vihje, joka käynnistää automaattisen toimintosarjan tyvitumakkeesta. Hmm.

''In the case of addiction, we get a surge of dopamine, a reward signal in the brain, at
least early on in the additive phase,'' Graybiel said. ''This really turns the brain on. In
a habit, we probably do, too, early on, but after a while the behavior becomes
autonomous. Then, even if the reward rush isn't there, we do it anyway"

Kiinnostavaa. ADHD:n sanotaan liittyvän siihen, että aivot eivät tuota riittävästi dopamiinia tms. Joka tapauksessa aivot kärsivät dopamiinvajeesta ja ovat jatkuvassa alistimulaatiotilassa, minkä takia ADHD ihminen hakee jatkuvasti stimulaatiota eikä kestä rutiinitehtäviä eikä pysty keskittymään pitkästyessään. Eli voisimme olettaa, kuten olen lukenutkin, että kun jokin asia on uusi, se nostaa dopamiinitasoa ja tuntuu jännittävältä ja kiinnostavalta, mutta, kuten yllä mainitaan, kun asia muuttuu rutiininomaiseksi ja uutuudenviehätys katoaa, se ei tuota enää dopamiinipiikkiä eikä ADHD-henkilö kykene, toisin kuin normaaliaivoinen henkilö, ylläpitämään tapaa.

Ongelma liittyisi siis dopamiiniin. Toisin sanoen aivojen rakenteissa ei, tämän asian suhteen, ole välttämättä mitään vikaa tai poikkeavaa vaan kyse on ADHD-henkilön dopamiinin tarpeesta.

Ja tähän jotkut ottavat ADHD-lääkitystä.

Mutta ehkäpä olisi mahdollista opettaa aivoille rutiineja, rajallinen määrä, yksi kerrallaan. Minulla lähinnä mielessä siis siivoaminen, josta ei tule tämän takia mitään. Jos opettaisi aivoille yhden tehtävän kerrallaan, syövyttäisi ne jonnekin tyvitumakkeeseen. Vaikkapa keittiön tasojen pyyhkiminen. Pitäisi kehittää vihje, joka aktivosi toimintosarjan eli tasojen pyyhkimisen automaattisesti.

Voisikohan se onnistua...

Ihminen harkitsee yrittämistä.

Lähde: MIT researcher has routine behavior on the brain



Toisen artikkelin (How the Brain Controls Our Habits: Neuroscientists Identify a Brain Region That Can Switch Between New and Old Habits) mukaan, joka lienee uudempi ja käsittelee samaisen jo yllämainitun tutkijan tutkimustuloksia, on paikannettu etuotsalohkoista alue, joka liittyy vahvasti rutiineihin ja tapoihin.

a part of the prefrontal cortex known as the infralimbic (IL) cortex. Although the neural pathways that encode habitual behavior appear to be located in deep brain structures known as the basal ganglia, it has been shown that the IL cortex is also necessary for such behaviors to develop.

Rutiineja voidaan tietoisesti hankkia. Aiheesta artikkelissa: This is your brain on habits. Uuden tavan oppimiseen menee 18-254 päivää. Tarvittava aika riippuu opittavan tehtävän monimutkaisuudesta ja siitä, miten hartaasti asiaa opetellaan.
Lally and colleagues discovered that, on average, participants learning to form a new habit succeeded within 66 days. By the 66-day mark, the repeated practice of those activities had hit their plateau of learning increases, and thus, the behaviors became as automatic as they ever would become.

Lopuksi:

All in all, if you want to form a new habit, you can! Acquiring a new habit tends to take just over two months until it is automatically cemented into your brain’s neural pathways. Use the willpower inside yourself to commit to repeating the behavior so that you can form a new and positive habit. Sooner than you may anticipate, you will no longer need to think about doing the behavior. It will become automatic
Huraa!!! Ja kannattaa muistaa se, mitä aiemmin tuotiin jo esille. Pitäisi olla jokin vihje, joka aktivoi rutiinin. Eli se pitää kytkeä johonkin... Jos haluat omaksua tavan, että käyt kerran päivässä juoksulenkillä, koita kytkeä se johonkin vihjeeseen eli lähdet aina vaikka aamukahvin jälkeen. Jos sitä ei ole kytketty mihinkään, sinun täytyy tietysti aina MIETTIÄ sen tekemistä.

Sitten kokeilemaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti