maanantai 15. kesäkuuta 2015

Keinoja, joiden avulla voisin oppia menemään ajoissa nukkumaan:

  • Sovin itseni kanssa, että tietyn kellonajan jälkeen, en saa enää avata tietokonetta (televisiota minulla ei ole). Tämä kellonaika voisi olla vaikkapa 21. Sen jälkeen saan tehdä mitä minua huvittaa, mutta koska en voi enää hengata netissä ja tuijotella ohjelmia, olettaisin, että en valvo kovin myöhään. (Ero Dachisin ajastettuun tietokoneen sammumiseen on siinä, että teen itse lopettamispäätöksen ja sitoudun siihen. Ajastimen käyttö tarkoittaisi kohdallani sitä, että en ole sisäisesti sitoutunut asiaan vaan yritän pakottaa tietokoneen pois päältä, vaikka en vielä haluaisi, ja silloin se ei toimi. Tietysti voisin yhdistää nämä kaksi ja tiedän, että tietokone tulee sammumaan kello 21, mutta koska olen henkisesti sopinut itseni kanssa, että kello 21 suljen sähkölaitteet, ajastimelle ei ole tarvetta, sillä sammutan koneen itse. Jos en sammuta sitä itse, ei siinä ajastimet auta. Silloin en aio joka tapaukessa totella...)
  • Omistan illan rauhoittumiselle. Sähkölaitteiden sulkemisen lisäksi pidän valaistuksen hämäränä ja suoritan iltapesutoimenpiteet ja mielellään harrastan hetken aikaa mietiskelyä tai meditointia saadakseni itseni rauhalliseksi. Mietiskelyllä tarkoitan sitä, että:
    • Keskityn ajattelemaan nukkumaan menemistä ja valmistelen itseäni siihen henkisesti. Käyn läpi päivän päättymiseen, nukkumaan menemiseen liittyviä tunteita. Käyn läpi sisälläni sitä surua, jota tunnen päivän päättymistä kohtaan, hyväksyn tuon surun ja muistutan itseäni siitä, että mikään ei oikeasti lopu.
    • Teen mielikuvaharjoituksia, joissa visualisoin itseäni seuraavana päivänä hyvin nukutun yön jälkeen ja eläydyn siihen, miltä seuraavana päivänä tuntuu, jos olen nukkunut hyvin ja mennyt ajoissa nukkumaan.
    • Rentoudun
  • Yritän opetella olemaan pilkkomatta elämääni päivän pituisiksi paloiksi ja nähdä ja kokea elämäni elämän mittaisena jatkumona, jossa illat eivät merkitse minkään loppumista.
  • Yritän ajatella iltaa (kello 21 eteenpäin) rauhoittumisaikana eikä tekemisaikana. Kun sammutan sähkölaitteet kello 21, siitä eteenpäin alkaa rauhoitumisaika, johon kuuluvat tietyt rituaalit, kuten iltapesut, lukeminen, ehkä meditointi/mietiskely ja valojen himmentäminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti