tiistai 28. elokuuta 2012

Taittaminen ja kansien tekeminen

Ehkä jonkun mielestä voi kuulostaa epäilyttävältä, että olen itse taittanut kirjan ja tehnyt siihen kannet, vaikkei minulla ole asianmukaista koulutusta. No, aina saa epäillä :). Ryhdyin puuhaan niin, että hankin taitto- ja kuvankäsittelyohjelmat. Suureksi ilokseni löysin netistä erittäin hyvät ilmaisohjelmat tähän tarkoitukseen. Taittamiseen käytin Scribusta ja kuvankäsittelyyn Gimpiä. Alkuun päästäkseni hankin kirjallisuutta (jota ei tietenkään taas ollut saatavilla suomeksi). Tilasin pari massiivista järkälettä suosimani Book Depositoryn (halvat hinnat eikä toimitusmaksua) kautta (tilaamani kirjat osoittautuivat TODELLA hyviksi).



Päätin aloittaa taitto-ohjelmaan tutustumisen sekä taittamisen harjoittelemisen jäljittelemällä englanninkielisen teoksen taiton sellaisenaan suomenkieliseen laitokseen. Näin saisin varmasti hyvän lopputuloksen ja taitoni pääsisivät turvallisesti kehittymään. Nyt kun kirjat ovat tulleet painosta, näen, että lopputulos on onnistunut ja hyvä. :) Olen tyytyväinen.

Nyt ohjelma alkaa olla sen verran hyvin hallussa ja olen saanut tuntumaa itse taittamiseen, että alan uskaltaa jo tehdä omia kokeiluja ja kikkailla eli seuraavaa kirjaa en ehkä taita enää niin tiukasti alkuperäisen mukaan.

Kannet tein ihan vaan luovan hulluuden varassa. :) Päässäni oli selkeä visio ja sitten aloin vääntään ennestään täysin tuntemattomalla kuvankäsittelyohjelmalla sitä visiota toteen. Lopputulos vastaa täysin visiotani, joten sikäli olen tyytyväinen. Se täytyy myöntää, että kuvankäsittelytaitoni ovat tällä hetkellä aivan peräpuikosta. Siis todella aloittelijan tasolla. REALLY novise.

2 kommenttia:

  1. Hieno juttu! Erityisen mahtavaa, että olet uskaltanut perustaa oman kustantamonkin ja tehdä kaiken itse. Tuo Asperger-kirja vaikuttaa kovin kiinnostavalta, koska miehelläni on luultavasti Asperger, samoin kuin monilla kavereillani.

    Itsekin olen itseoppinut kääntäjä ja kääntänyt mm. pari kirjaa, kirjoittanut myös useita (julkaissut aikoinaan omakustanteitakin, mutta kannet ja taiton ulkoistin muille). Oli aikoinaan järkytys, kun erään kirjani hinnaksi tuli noin viisikymppiä. Sen takia myyntikin on jäänyt melko vähäiseksi, vaikka muuten kirjalle kyllä olisi kysyntää. Ilmeisesti kyse on pienistä painoksista, se nostaa hintaa...

    -Maija Haavisto

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa kiinnostavalta! Pitääkin mennä tutkimaan, mitä olet kirjoittanut :).

    Nuo asperger- ja adhd-piirteet tuntuvat merkillisellä tavalla tosiaan ilmenevän koko lähipiirissä. Ehkä sitä etsiytyy kaltaistensa seuraan :). Minullakin kaikki sukulaiset ja ystävät omaavat rutkasti kyseisiä piirteitä, vaikka kaikki eivät ehkä diagnoosia saisikaan.

    VastaaPoista