torstai 30. elokuuta 2012

Pähkinäjahtiin!


 Asuinpaikkakunnallani kasvaa Euroopanpähkinäpensaita. Niissä kasvaa hasselpähkinöitä. Haluaisin SUURESTI lisätä pähkinät pysyvästi ruokavaliooni, merkittävään asemaan, mutta olen epäluuloinen saatavilla olevaan tarjontaan, sillä pähkinät (jotka ovat suureksi osaksi rasvaa) alkavat härskiintyä pian puusta putoamisensa jälkeen, ja ne ne pitäisi säilyttää pimeässä ja pakastimessa härskiintymisen HIDASTAMISEKSI, mutta tällöinkin esim. saksanpähkinä on noin 6 kk putoamisensa jälkeen aika lailla pilalla. Joten jos menet johkin cittariin ja ostat sieltä pähkinöitä – jotka ovat lojuneet ties miten kauan siinä lämpimässä ja valoisassa – niin kiesus... Ei kiitos.


Mutta mitäpä jos menet itse poimimaan pähkinäsi? :) Takuutuoreita herkkuja. Sitten vaan pakastimeen, josta niitä voi napsia seuraavaan syksyyn.

Jokohan ne olisi kypsiä?

Wikipediatietoutta:
Euroopanpähkinäpensaan pähkinä, "hasselpähkinä", on erittäin ravintorikas, sillä se sisältää noin 60 % rasvaa sekä valkuaisaineita, mineraaleja ja C-vitamiinia. Kaupoissa myytävät hasselpähkinät eivät tosin ylensä ole euroopanpähkinäpensaista vaan sukulaislaji isopähkinäpensaasta (Corylus maxima).
Euroopan pähkinäpensaan pähkinöitä
Pähkinäpensaiden pähkinöitä on käytetty ihmisravinnoksi hyvin kauan, jo varhaisella kivikaudella.[8] Esimerkiksi Tanskassa se on kuulunut noin 8500 vuotta sitten eläneen kivikautisen väestön tärkeimpiin ravinnonlähteisiin. Viljelyn alkuvaiheista on vähän tietoa, mutta tiettävästi ainakin roomalaiset ovat jo viljelleet pähkinäpensasta.
Pähkinäpensasta on arvostettu myös Pohjois-Euroopassa. Kasvin arvostuksesta ravintona kertoo hyvin se, että ahvenanmaalaiset toimittivat pähkinöitä muun muassa Ruotsin hovin tarpeisiin. Pähkinöiden kerääminen ei myöskään ollut sallittua ilman maanomistajan lupaa.[5]

Kyllä on arvostus kadonnut tyystin jonnekin... Nykypäivän ihmiset hakee vain makkaraa kaupasta. Ja härskiintyneitä manteleita marketin hyllyltä. Inhaa.

P.S. Löysin netistä tiedon, että kypsyvät vasta syyskuun puolivälin jälkeen... Sitä odotellessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti