keskiviikko 29. elokuuta 2012

Aspergerin oireyhtymä lapsuudesta aikuisuuteen

Tämän teoksen suomensin siis Kehitysvammaliitolle. Graafikko on tehnyt hyvää työtä, pidän kansista todella paljon. Paljon tyylikkäämmät kuin alkuperäisessä laitoksessa.

Kirjaa voi tilata Opiken sivuilta. Hinta on hirmuinen 47€. :) Jos minä olisin tämän kustantanut, en olisi kyllä kehdannut pyytää noin paljon vaan myynyt johonkin alihintaan. No, koska kaikki läheiseni yrittävät koko ajan potkia minua persuuksille, kun yritän hinnoitella kirjojani ja palveluksiani aivan alakanttiin, olisin ehkä älynnyt pyytää pikkuisen yli 30€ tällaisesta teoksesta.

Tässä kirjan esittely:

Tony Attwood avaa käytännön esimerkkien ja vahvan teoriatiedon vuoropuhelun avulla lukijalle aiempaa syvällisemmän kuvan eri-ikäisten Asperger-henkilöiden käyttäytymisen syistä ja tavoitteista. Hän tuo esille myös Aspergerin oireyhtymään liittyviä vahvuuksia.
Teorioiden selventämiseksi Attwood kertoo useita esimerkkitapauksia oman työuransa varrelta ja antaa useita puheenvuoroja myös Asperger-henkilöille. Kirjan edetessä lukija huomaa, että monet Asperger-henkilöiden kummalliset käytöstavat, motiivit ja ajatukset saavatkin loogisen selityksen ja tuntuvat ymmärrettäviltä.
Kirja kuvaa Asperger-henkilöiden elämää lapsuudesta aikuisuuteen saakka. Kirjasta saa monipuolista tietoa eri ikävaiheissa kohdattavista arjen ongelmista ja keinoista selviytyä niistä. Kirjassa kuvataan esimerkiksi, kuinka Asperger-aikuiset kokevat ystävyyssuhteiden, opiskelun, parisuhteen ja työelämän mukana tuomat hyödyt ja paineet.
Attwood esittelee lukemattomien kuntoutusideoiden ja materiaalien lisäksi useita vinkkejä arjen haastaviin tilanteisiin. Hän korostaa myös lähi-ihmisten oman toiminnan vaikutusta Asperger-henkilön hyvinvointiin.  Teos on kattavin suomenkielinen kuvaus Aspergerin oireyhtymästä ja sen vaikutuksesta henkilön elämään eri ikävaiheissa. Selkeästä kirjasta hyötyvät alan ammattilaiset, Asperger-henkilöt ja heidän lähi-ihmisensä.  (kursivointi minun lisäämäni.)


Tämä on (hirmuisesta hinnasta huolimatta) must-luettavaa kaikille Aspergerista kiinnostuneille. Minähän siis olen se henkilö, jota tätä kirjaa tuputti kustantamoihin ja sai Autismiliiton yhdessä Kehitysvammaliiton kanssa asiasta innostumaan. Aina voi suunnata kirjastoon, jos on kukkaronnyörit kireällä.

Mutta kirja on HYVÄ.

4 kommenttia:

  1. Siinä on vaan sellanen ongelma, kun kirjastosta ei voi lainata mitään :( on yli viiskymppiä maksamattomia "sakkoja". Mutta kirja kuulostaa kiinnostavalta...ehkä se pitää ostaa :)

    VastaaPoista
  2. Mullakin on aina sakkoja kirjastossa :)

    VastaaPoista
  3. Hei! Eilen iski valtava halu saada selville mitä tämä oma pääni nyt oikein sisältää (nähtävästi olet perehtynyt paljon tämän tyylisiin asioihin) niin miksi "sairaudeksi" nimittäisit tälläiset oireet:
    Minulla ja veljelläni on isältä peritty kyky luoda ja elää HALLITUSTI omassa mielikuvitusmaailmassa. Kuulostaa omassa mielessä tavallaan hallitulta autismilta (en tähän hätään muutakaan sama tyylistä sairautta keksinyt). Tämä on myös niin hallittua sikäli, että hakeudumme rauhalliseen paikkaan itse ja samalla kun tämä "maailma" pyörii päässämme, meidän on pakko liikkua (kävellä, hyppiä) ja samalla myös musiikin kuuntelu on tavallista. Jos joku tulee keskeyttämään niin ajatus katkeaa aivan välittömästi eikä meitä tarvitse mitenkään heilutella hereille. Olisin kovin kiitollinen, jos keksisit tälle jonkun syyn :) Apua en tarvitse varsinaisesti, tämä on rikkaus, jota en halua menettääkään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tuo sairaudelta kuulosta :). Antamasi kuvauksen perusteella en osaa kyllä sanoa oikein mitään. En oikein vielä hahmottanut tarkasti, mistä on kysymys ja millainen se mielikuvitusmaailma on tms.

      Poista