lauantai 25. elokuuta 2012

Piirakkaillan leipomukset

Täytyy kyllä sanoa, että tällä kertaa kumpikaan leipomustuotoksistani ei herättänyt minussa suurta tyytyväisyyden tunnetta. Lätkin ohjeet silti tänne, jos jotain sattuu kiehtomaan.

Ensinnäkin leivoin tällaisen todella epäseksikkään näköisen pinaattifetapiirakan. Alkuperäinen ohje on peräisin Ulla Svenskin Suloiset suolaiset -kirjasta. Minä kuitenkin "tuunasin" ohjetta sattuneista syistä johtuen. Epäseksikäs ulkonäkö taas johtuu ainakin siitä, että piiras viittä vaille kärähti ("älä yritä tehdä tuhatta eri asiaa yhtä aikaa").




Minun ohjeeni

Pohja
3 dl spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 dl valkosipuli & yrtit -Cuisinea
2 rlk kylmää vettä
2 rkl ruokaöljyä 

Täyte
1 dl valkosipuli & yrtit -Cuisinea
150g crème fraichea
300 g pinaattia
1/3 purjoa
100 g fetaa
1/4 tl mustapippuria

  • Ensin sekoitetaan kuivat aineet keskenään. Alkuperäisen ohjeen mukaan piiraaseen tulisi 2 dl ruisjauhoja ja 1 dl vehnäjauhoja. Minä kuitenkin muistelin kaupassa, että kaapissani olisi ruisjauhoja enkä ostanut niitä. No, niitä ei kuitenkaan ollut. Ystäväni on allerginen vehnälle, joten käytin spelttiä (jota käytän muutenkin leivonnassa korvaamaan osan venhäjauhoista).
  • Cuisine-mömmö, kylmä vesi ja ruokaöljy sekoitetaan joukkoon. Alkuperäisessä ohjeessa pohjaan ei tullut Cuisinea vaan 100 g crème fraichea, mutta minä suuressa epähuomiossa sekoitin nämä keskenään.
  • Pohjataikina painellaan 28-senttisen (halkaisija) piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ja esipaistetaan uunin alatasolla 200 asteessa noin 5 minuuttia.
  • Esipaistetun pohjan päälle levitetään loput purkkiin jääneestä Cuisinesta ja crème fraiche (alkuperäisessä ohjeessa siis purkillinen Cuisinea eikä lainkaan crème fraichea). Pakastepinaatit sulatetaan ja niistä valutetaan ylimääräiset vedet veks. Purjo silputaan ja paahdetaan kevyesti pannulla (alkuperäisessä ohjeessa pannulla paahdettiin myös 0,5 dl pinjansiemeniä, jotka jätin pois siementen järkyttävän hinnan vuoksi). Paahdetut ainekset ripotellaan piirakan päälle murustellun fetan kanssa. Alkuperäisessä ohjeessa fetaa tuli 200 g, mutta kun olin ripotellut 100 g, fetaa oli jo kaikkialla runsain määrin ja totesin sen riittävän. Lopuksi pinnalle ripotellaan mausteet. Svenskin ohjeessa mustapippurin lisäksi ripotellaan 1/4 tl suolaa, mutta en käsittänyt, miksi, koska feta on niin suolaista, joten jätin sen pois.
  • Piirakka paistetaan kypsäksi uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia. (Alkuperäisessä ohjeessa sanotaan alatasolla, mutta se kuulosti minusta oudolta, joten laitoin keskelle.)

Piirakasta tuli hyvää, mutta jostain syystä reunat maistuivat liian tuhdilta, ja ne jätin joka palasta syömättä (niinkuin pitsoista monet jättävät reunat syömättä). Tulen tekemään tätä uudestaan, mutta seuraavalla kerralla laitan pohjaan sen crème fraichen ja Cuisinen täytteeseen ;). Muuten olen tyytyväinen tekemiini muutoksiin.

Piirakasta tuli varsin ruma ainakin siksi, että törkkäsin sen uuniin paistumaan Emilian saavuttua ja lähdimme hakemaan postista minulle saapunutta vaatetilausta (voidaksemme sovitella vaatteita yhdessä), ja postin yhteydessä toimii kirpputori ja juutuimme vahingossa sinne ja unohdimme tyystin piirakan... Muistin sen vasta kassalla, mutta onneksi se ei ehtinyt kärähtää. Paitsi IHAN vähän.



Minttukrokanttikakku

Sitten tein tuorejuustopiirakan, joka meni aika lailla ohjeiden mukaan ja onnistukin ihan hyvin, mutta on makuuni liian imelää, enkä tee sitä toiste. Ohje on kirjasta Pipareista pitsikakkuun. Nyt vasta huomasin, että tämä teos on Ulla Svenskin toimittama! Jo on Ulla Svenskiä kerrakseen. Ohje on peräisin Henna Kinnuselta.


Pohja
13 kpl minttudominokeksejä
50 g voita

Täyte
2 dl kermaa
2,5 dl Flora Vanillaa
200 g minttukrokanttisuklaata
200 g tuorejuustoa
4 liivatelehteä
2 rkl maitoa

  • Keksit murskataan. Voi sulatetaan ja sekoitetaan keksimurskan kanssa. Seos painellaan tiivisti halkaisijaltaan 20 cm:n irtopohjaiseen reunavuokaan. (HUOM! Suosittelen tekemään kaksinkertaisen pohja-aineksen).
  • Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5–10 minuutin ajaksi.
  • Vatkaa kerma ja vaniljakastike vaahdoksi.
  • Sulata suklaa ja sekoita se tuorejuustoon, lisää vatkatut vaahdot joukkoon.
  • lämmitä 2 rkl maitoa ja liuota liivatteet maitoon. (Jouduin lisäämään vielä 3. lusikallisen kuumaa maitoa, että liivaatteet sulivat). Lisää liivateliuos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen täytteeseen.
  • Kaada täyte pohjan päälle vuokaan. Anna hyytyä ainakin 4 tuntia jääkaapissa.
  • Voit koristella jollain suklaanamuilla.

Pohjasta kannattaa tosiaan tehdä kaksinkertainen (kuten juustokakuissa yleensäkin). Täyteosa on todella imelää ja maistuu hyvältä vain, jos sen kaverina on riittävästi pohjamateriaalia. Minulta jäi pohja liian ohueksi (vuokani on halkaisijaltaan 24 cm, ja tein enemmän pohja-ainesta, että sain sitä edes sen verran, että pohja peittyi).

Anyway, en pidä näin imelistä tuotoksista. Tulee mieleen kaupan pakaste Daim-kakku, joka on minusta todella öklöttävän imelä.


Illan leffana oli Paksuna. Se oli HUONO. Yök. Pyörimme Makuunissa tunnin etsimässä "sitä oikeaa" elokuvaa, mutta mikään ei oikein kolahtanut. Lopulta päädyttiin vuokraamaan leffapaketin (3 vanhaa leffaa saa 3 päiväksi 6€) niin saatiin ainakin valinnanvaraa mukaan.

En suosittele tätä elokuvaa kenellekään.

Otettiin tämä, koska elimme siinä toivossa, että tämä olisi oikeasti HAUSKA elokuva, mutta se oli taas sitä typerää aivokuollutta huumoria ja koko elokuva oli jonkun älykkyysosamäärältään vähäisen aikaansaama öklötys. Hyi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti