lauantai 23. toukokuuta 2015

Masennuslääkkeiden käytön lopettaminen kitkattomasti

Helpotus ja huojennus, ssri-lääkkeistä voi sittenkin päästä ehkä eroon ilman kovin isoja ongelmia! Se pitää vain tehdä oikein. Valitettavasti oikein missään ei anneta tarkkoja ohjeita siihen, miten lopettaminen pitäisi tehdä. Tai minä en ainakaan ole nähnyt tai kuullut selkeitä ohjeita. Olen itse yrityksen ja erehdyksen kautta löytänyt nyt vihdoin ilmeisesti toimivan keinon!

Lopettaminen pitää tehdä äärimmäisen hitaan hivutuksen kautta. Lisäksi, kuten viime lopetusyrityksestä opin, on hivutuskin eli annoksen asteittainen vähentäminen, tehtävä hyvin hitaasti. Hitaus ja pikku askel kerrallaan on kaiken A ja O.

Epäonnistuneet yritykset:

(Lääkkeeni on Cipralex) Puolikkaaseen annokseen siirtyminen kerrasta oli katastrofi. Sitten yritin pienentää annosta vain 1/4, mutta vieroitusoireet iskivät vajaan viikon kuluttua ja tämäkin yritys oli katastrofi. Näistä kerroista opin, että kun vieroitusoireet iskevät, kokonaisen normaaliannoksen syöminen katkaisee ne muutamassa tunnissa. Tästä päättelin, että ehkä lopettaminen onnistuisi siten, että syön pienennettyä annosta joka toinen päivä ja normaalia joka toinen päivä. Käytännössä tein tämän vieläkin hitaammin eli söin 3/4 annoksen joka kolmas päivä ja normaalin kahtena päivänä siinä välissä.

Tämäkään ei onnistunut, koska muutin lääkeannostelua kerran kuussa, ja joka kerran, kun annosta pienentää (eli siirtyy esimerkiksi edellä mainitusta joka 3. päivä 3/4-annoksesta joka 2. päivä 3/4 annokseen), tulee vieroitusoireita, vaikka vähäisiäkin, jolloin kerran kuussa muutoksia tehdessä, on vieroitusoireet päällä melkein koko ajan eikä sillä tavalla jaksa kukaan elää. Etenkinkään, kun jos lopetuksen tekee noin hitaasti hivuttamalla, pitäisi vierotusoireita (jotka tuolla menetelmällä kuitenkin pysyivät lievempinä ja siedettävämpinä kuin äkillisemmillä tavoilla) kestää jopa vuosi tai ylikin....

Onnistuminen?

Olen siis nyt hienosäätänyt lopetusmetodini seuraavanlaiseksi:

Nopeutan annoskoon pienentämisvauhtia (vähennän hivutusvälivaiheita) edellisestä yrityksestä, koska muuten siinä menee liian kauan.

Mutta hidastan vaiheesta toiseen siirtymistä, jotta ehdin rauhassa käydä läpi vieroitusoireet, saavuttaa uuden balanssin ja elää normaalia elämää ennen kuin kohtaan seuraavan vaiheen vieroitusoireineen.

Käytännössä siis olen tehnyt niin, että syön joka toinen päivä normaalin annoksen ja joka toinen päivä 3/4 annoksen. Tarkoitus on jatkaa tällä tavalla jopa kuukausia, että elimistö ehtii sopeutua ja saavuttaa balanssin ja saan elää ilman vieroitusoireita normaalia elämää ennen kuin sitten jossain vaiheessa tuntuu, että jaksan taas hetken aikaa vieroitusoireiden läpikäymistä ja etenen seuraavaan vaiheeseen.

Olen nyt syönyt 3/4 annosta joka toinen päivä... Pari kuukautta? Vieroitusoireet tulivat ensimmäisen kuukauden aikana, mutta ne olivat varsin lieviä, koska syön normaaliannoksen joka toinen päivä. Sitten ne loppuivat ja olo tasoittui ja voin taas ihan normaalisti. Tämä siirtyminen kävi siis melkoisen helposti!

Nyt tuntuukin, että voisin alkaa siirtyä seuraavaan vaiheeseen joka on luultavasti siirtyminen KOKONAAN 3/4 annokseen. Olettaisin, ettei vieroitusoireiden pitäisi olla juuri pahempia kuin edellisellä siirrollakaan.

Mikäli saan seuraavan siirron suoritettua onnistuneesti olen päässyt jo 3/4 annokseen! Ilman kovinkaan kummoisia ongelmia.


Mutta nyt olen siis vähentänyt vasta sen verran, että syön joka toinen päivä 3/4 annoksen. Sekin on silti vähennys! Suunta on vihdoin oikea.


Kun siirryn vieroituksen seuraavaan vaiheeseen, raportoin tuloksista.

Tavoitteeni on nyt toistaiseksi siirtyä puolikkaaseen annokseen eli 5 mg vuorokaudessa ja jäädä varmaan toistaiseksi siihen. Sitten on kuitenkin jo puolet matkasta kohti lopettamista tehty!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti