perjantai 4. maaliskuuta 2016

ENFP-persoonallisuus

Eräs kommentoija kysyi, olenko tehnyt 16 personalities -sivulla olevan persoonallisuustestin (suomenkielinen). Olenpa hyvinkin. Saan näistä AINA vastaukseksi ENFP ja hyvin se minua kuvaakin. Kerran sain INTP yhdestä testistä, jossa kysymykset oli vähän erilaisia kuin yleensä ja sekin sopii minuun hyvin, koen että se valtava rationaalisuus tulee asperger-puolelta ja tämä hulvaton ENFP adhd-puolelta.

ENFP eli kampanjoija

“Minua ei kiinnosta mitä teet elääksesi. Minä haluan tietää mikä sinua satuttaa – ja se, uskallatko unelmoida sydämesi kaipuun kohtaamisesta. Minua ei kiinnosta kuinka vanha olet. Haluan tietää haluatko ottaa riskin, että vaikutat typerältä – rakkauden, unelmien ja elossaolon seikkailun vuoksi.”

Oriah Mountain Dreamer
ENFP-persoona on todellinen vapaa sielu. ENFP:t ovat usein juhlien elämänlähteitä, mutta toisin kuin löytöretkeilijät, he ovat hetken jännityksen ja nautinnon sijaan kiinnostuneempia sosiaalisesta ja emotionaalisesta yhteydestä muiden ihmisten kanssa. He ovat hurmaavia, itsenäisiä, energisiä ja lempeitä. Koska seitsemän prosenttia ihmisistä on ENFP:itä, heitä löytää varmasti jokaisesta ihmisjoukkiosta.

Voit muuttaa maailman pelkällä ajatuksella

Aivan kuten kaikki heidän Diplomaatti-serkkunsa, ENFP:t ovat enemmän kuin sosiaalisia miellyttäjiä. Heitä määrittää heidän Intuitiivinen (N) ominaisuutensa, ja he pystyvät lukemaan asioita rivien välistä uteliaina ja energisinä. He näkevät elämän isona, monimutkaisena palapelinä, jossa kaikki palat ovat yhteydessä – mutta toisin kuin Analyytikot, jotka pitävät palapeliä järjestelmällisen koneiston sarjana, ENFP:t katsovat palapeliä emotionaalisen, lempeän ja mystisen linssin läpi, ja he etsivät aina syvempiä merkityksiä.

ENFP:t ovat ehdottoman itsenäisiä, ja vakauden ja turvallisuuden sijaan he kaipaavat luovuutta ja vapautta.
Monet muut persoonallisuustyypit pitävät näitä ominaisuuksia vastustamattomina, ja jos ENFP:t ovat löytäneet asian, joka sytyttää heidän mielikuvituksensa, he tuovat mukanaan energiaa, jonka avulla muut nostavat heidät johtajan tai gurun asemaan. Mutta tämä ei ole aina se asema, jossa itsenäisyyttä rakastavat ENFP:t haluavat olla. Pahempaa silti on, jos he löytävät itsensä tekemässä hallinnollisia tai ylläpidollisia rutiinitehtäviä, joita johtajan asema saattaa tuoda mukanaan. ENFP:iden itsetunto on riippuvainen heidän kyvystään keksiä uusia ratkaisuja, ja heidän on oltava varmoja siitä, että heillä on vapaus olla innovatiivisia – he menettävät nopeasti kärsivällisyytensä ja lannistuvat, jos jäävät jumiin tylsään rooliin.

Älä kadota sitä “pientä hulluuden kipinää”

ENFP:t onneksi tietävät miten rentoutua, ja he osaavat vaihtaa intohimoisen ja vauhdikkaan työidealistin roolinsa tanssilattian kekseliääksi vapaaksi sieluksi, ja heidän yhtäkkisyytensä voi yllättää jopa heidän lähimmät ystävänsä. Tämä kuitenkin antaa heille myös mahdollisuuden tuntea emotionaalista yhteyttä muiden kanssa ja selkeän käsityksen siitä, mikä motivoi heidän ystäviään ja kollegoitaan. He uskovat, että jokaisen pitäisi antaa aikaa tunteiden tunnistamisella ja ilmaisulle, ja heidän empaattisuutensa ja sosiaalisuutensa tekee tunteista luonnollisen puheenaiheen.

ENFP-persoonallisuustyypin täytyy kuitenkin olla varovainen – jos he luottavat liikaa intuitioon tai tekevät liikaa oletuksia ja ennakointeja muiden motiiveista, he voivat lukea signaaleita väärin ja sotkea suunnitelmat, jotka olisivat selkeällä lähestymistavalla katsottuna olleet yksinkertaiset. Tällainen sosiaalisen stressi on mörkö, joka vie sopuun keskittyviltä Diplomaateilta yöunet. ENFP:t ovat erittäin tunteellisia ja herkkiä, ja jos he astuvat jonkun varpaille, molemmat osapuolet kyllä tuntevat sen.

ENFP:t käyttävät paljon aikaa tutkien sosiaalisia suhteita, tunteita ja ajatuksia ennen kuin he löytävät jotakin, joka tuntuu todella aidolta. Mutta kun he lopulta löytävät paikkansa maailmassa, heidän mielikuvituksensa, empatiansa ja rohkeutensa tuottavat uskomattomia tuloksia.

2 kommenttia:

  1. Oletko enneagrammissa 4? Ja jos olet niin kummalla siivellä, boheemi vai aristokraatti?

    -mys

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä 4 :). Siipiasiaa en enää muista, pitää tarkistaa.

      Poista