tiistai 30. joulukuuta 2014

Rentoutuminen osaksi elämää

Olen kesästä asti pohtinut, että pitäisi alkaa opetella tekemään rentoutumisharjoituksia ja meditoimaan. Koska olen aina ylikuormittunut, ylikierroksilla, stressaantunut ja uupunut, olen satavarma, että sitä elimistöni ja aivoni kaipaisivat. Kunnon lepoa. Olen aina kuvitellut rentoutuvani katselemalla teeveetä tms. mutta eihän sellainen oikeasti tyhjennä aivoja ja ole kunnon nollaamista. Elokuvista ja ohjelmista tulee värejä, melua, ärsykkeitä jatkuvalla syötöllä, ja veikkaanpa, että kun ohjelmia myötäelää vahavsti, niin esimerkiksi jännittävissä kohdissa stressihermosto luultavasti aktivoituu. Eli tuskin se on oikeasti kovin rentoututtavaa.

Uskon, että todellinen rentoutuminen pitäisi ottaa päivittäiseksi tavaksi. Eli opetella olemaan tekemättä yhtään mitään, jotta aivoihin ei koko ajan tulvi ärsykkeitä tai aivot eivät koko ajan murehdi jotain tai käsittele jotain jne. Nollaamista. Syvää rentoutumista, jossa hermosto saa huilata.

En vaan vielä ole saanut toteutettua tätä käytännössä, uusien tapojen opettelu on aina hankalaa, mutta nyt koen, että aika on koittanut. Olen kaiken muun kokeillut (liikunta, ruokavalio jne.). Jostain syystä sitä itsestään selvintä en ole vielä kokeillut. Jos on ylikuormittunut, niin kyllähän sitä luulisi nollaamisen olevan paras lääke jaksamisen tehostamiseen.

Eli tätä alan nyt opetella. RENTOUTUMISTA. Käytännössä opettelen harrastamaan lepohetkiä eli asetun sänkyyn makaamaan ja kuuntelen jotain meren kohinaa (rentoutusääniä) tai meditoin. Nollaan päätä. Jos vielä jatkan työkokeilussa, opettelen pitämään sielläkin taukoja, joiden aikana meditoin hetken eli nollaan päätä. Saa nähdä, millainen vaikutus tällaisen elämäntavan omaksumisella mahdollisesti tulee olemaan.

Yöunen merkitys on varmasti myös valtava, että hermosto ja aivot saavat kunnolla levätä ja palautua. Siihen täytyy myös ruveta panostamaan tosissaan.

Ja edes ne kaksi liikunta kertaa, kun saisi sopimaan viikkoon.

Ihminen on biokemiallinen kokonaisuus. Siitä näkökulmasta käsin on syytä lähteä itseään huoltamaan. Koneisto on pidettävä kunnossa, että pysyy pää kunnossa ja on muillekin jotain, mitä antaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti