sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Macaa, spiruliinaa ja reishiä

Nyt kun kökötän Ps:ssä monta tuntia viikossa kaiken maailman terveys- ja superfoodien keskellä ja tutkin myynnissä olevien tuotteiden ominaisuuksia netistä ollakseni tehokas asiakaspalvelija, sitä jotenkin väkisinkin alkaa itsekin testailemaan kaikenlaisia ravintoaineita ja syömishommeleita.

Olen nyt valinnut käyttöön ja testiin maca-jauheen ja reishi-sienen. Spirulina kuuluisi vielä tähän joukkoon, sitä on pussillinen kaapissa, mutta se on niin kuvottavan makuista, että jos en keksi maagista ruoka-ainetta, johon sekoitettuna se olisi siedettvää, jätän kyllä moisen hirvityksen sitten suosiolla pois. Tai ostan pillerimuodossa.

Maca on minusta hyvää. Olen ilmeisesti ainoa ihminen, joka on tätä mieltä. Ostin karpaloglögiä ja koitin macaa ensimmäisellä kerralla sen kanssa ja TOIMII! Karpaloglögi oli yksinään aika pahaa, mutta maca täydensi maun oikeastaan herkulliseksi. Glögin maku alkui tökkimään, joten muutin reseptiä siten, että kaadan mukin täyteen kiehuvaa vettä ja lorautan tilkan glögi(tiivistettä) joukkoon ja maca sekaan, hieman hunajaa ja mausteista teetä. Juomaa voi kutsua herkulliseksi.

Tilasin tuplauutettua reishiä ja olen sitä nauttinut kahtenä päivänä. Jos laitan sitä sellaisenaan teehen, maku on kitkerä. Hyh. Saa nieltyä, mutta hyh silti. Nyt keksin, että lisään reishin (0,5 tl) maca-coctailiiini, ettei tarvi joka päivä juoda montaa outoa mikstuuraa. Ja sinne se uppoaa ihan hyvin. Pahentaa kyllä muuten ihan herkullisen juoman vähemmän miellyttäväksi, mutta kokonaisuus on kuitenkin juomakelpoinen, joten tällä mennään. Sekoittelen litkua KOKO AJAN juomisen kuluessa, ettei vaan käy niin, että pohjalle saostuu enemmän öklöttäviä asioita ja loppulitku on pahaa.

Harmi vaan, että karpaloglögi loppui!!! Se maksoi 8e pullo ja on liian kallista, joten nyt testaan 1) perusglögitiivistettä ja 2) karpalomehutiivistettä.

Koitin macaa myös kaakaon kanssa ja toimi hyvin! Sitä ei oikeastaan erottanut joukosta.Netissä näkee paljon puhetta siitä, miten maca on pahaa, itse en käsitä, miten se muka pahaa on.

Mitä nämä kummalliset aineet sitten ovat?

Maca (Perun ginseng) on juurikasvi. Näyttää jonkinmoiselta nauriilta. Perun alkuperäiskansat nauttivat macaa mennessään taisteluun, koska se lisäsi suorituskykyä. Taistelun jälkeen macan syöminen oli kiellettyä, kun se teki miehet seksuaalisesti liian villiintyneiksi ja naiset eivät olisi saaneet olla rauhassa.

Puhdistamon sivuilla: "Kun katsoo macan biologisesti aktiivisten ravinteiden luetteloa, ei tule mitenkään yllätyksenä että se on todella tehokas kestävyyskunnon lisääjä. Se todella lisää kestokykyä ja voimaa. Erityisen tiukka pitoisuus on kalsiumin, mangaanin ja jodin osalta. Macassa on kasvislähteeksi huimat 18 aminohappoa, sisältäen mm. kaikki 8 välttämätöntä aminohappoa."

Sekä maca että reishi ovat voimakkaita adaptogeenejä ja tasapainottavat hormonitoimintaa. 

Adaptogeenit parantavat immuunipuolustuksen toimintaa, auttavat kestämään paremmin stressiä ja "Nimi adaptogeeni viittaa myös sopeutumiseen (engl. adapt; sopeutua), ja tarkoittaa sitä että adaptogeeni on ikään kuin ''älykäs'' aine, hakeutuen kehossa juuri sinne missä on jotakin epätasapainoa ja korjaten tilannetta" (Puhdistamo).

Four sigma foods erottaa toisistaan adaptogeenit ja stimulantit. Olen itse oivaltanut tärkeän asian eli vaikka ongelmani on väsymys, minun EI pidä missään nimessä syödä stimulantteja. En tarvitse enemmän energiaa, sitä on kyllä. Ongelmani on yliherkkä hermosto, joka ylikuormittuu kaikesta. Jos syön stimulantteja ja saan enemmän energiaa, kuormitan hermostoani aiempaa enemmän, mikä johtaa pahempaan psyykkiseen hajoamiseen ja sitä myöten uupumukseen. En tarvitse fyysistä energiaa lisää vaan parempaa stressin sietokykyä ja suojelua stressiltä ja kuormittumiselta. Eli adaptogeenejä.

Four sigma foodsin juttu adaptogeenien ja stimulanttien eroista. 

Siksi valitsin reishin. Aion hankkia myös pakuriuutetta. 

Reishi on erityisesti "tarkoitettu" stressin kanssa pärjäämiseen. Se voi tasapainottaa ylikierroksilla käyvää hormonitoimintaa. "Reishi directs people to relax when they are under too much stress, and on the other hand it increases energy for those whose energy levels are low. It produces a calming effect on the mind and nervous system and helps the liver in breaking down stress hormones" (four sigma foods)

Four sigma foodsin pikareishi on HIRVEÄÄ oksetusällötysainetta. Siihen on lisätty lakritsinjuurta ja tähtianista ja en tiedä kumpi näistä sen tekee, vai niiden yhdistelmä, mutta maku on KARMIVA. Siis aivan super järkyttävän hirveä ja meinasin oksentaa. Heitin litkun viemäriin taisteltuani siitä reilut puolet alas. Tilasin sen takia netistä sienikaupasta toista reishivalmistetta, johon ei ole lisätty mitään ylimääräisiä makuaineita. Tämä tuplauute on siis kitkerää ja pahaa, mutta nieltävää.

Tällä hetkellä popsin päivässä 2t macaa (ostan sitä irtotynnyristä Ps:stä) ja 0,5 tl reishiä. En ole havainnut mitään vaikutusta, mutta nämähän eivät ole mitään HUUMEITA vaan ravintoaineita. Ne ovat joka tapauksessa aivan varmasti terveellinen lisä ruokavalioon.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti