lauantai 20. heinäkuuta 2013

Asperger ja ADHD -yhteenkietoutuma

With regard to ADHD and Asperger’s , there is a large overlap in symptomology. In my experience, roughly 60-70 percent of children with Asperger’s Syndrome have symptoms which are compatible with an ADHD diagnosis. In fact, so common are ADHD symptoms in PDD that the PDD diagnosis technically subsumes ADHD. DSM IV dictates that a diagnosis of ADHD not be given along with a diagnosis of Autistic Disorder. Nevertheless, when ADHD symptoms are present in Asperger’s Disorder and respond to psychostimulants, I frequently also specify the ADHD diagnosis to remind care-takers that these symptoms are a prominent part of the Asperger’s picture.
–Daniel Rosenn


Jos siis 60-70 % Asperger-henkilöistä on ADHD-piirteitä (arvio vaihtelee eri lähteissä 30 prosentista 80 prosenttiin), suuri osa Asperger-henkilöistä EI istu kirjoissa annettuun stereotyyppiseen Asperger-kuvaukseen ainakaan kaikilta osin vaan osa vastauksista löytyy ADHD-kirjallisuudesta. Lisäksi persoonallisuuden luontainen yksilöllinen vaihtelu tulee myös ottaa huomioon. Aspergerin oireyhtymä tai ADHD eivät ole mitään psykiatrisia sairauksia, jotka sisältävät tietyn joukon oireita, vaan enemmänkin kyse on persoonallisuustyypeistä.

Mervi Juusolan Levottomat aivot – ADHD ja Asperger vahvuuksina ei ollut minusta kovinkaan kaksinen kirja. Olen lukenut valtavan paljon parempia kirjoja englannin kielellä ja kirjan saama valtava suosio Suomessa (mikäli olen käsittänyt oikein) kertoo minusta ainostaan siitä, miten surkea informaatiotilanne täällä vallitsee. Tätä surullista tietoaukkoa ajatellen (monen muunkin kiinnostavan asian osalta kuin Asperger ja ADHD) olenkin perustanut oman kustantamon, Ajatushattu Kustannuksen, jotta voin suomentaa ja julkaista haluamaani kirjallisuutta. Valitettavasti minulla on vain liian vähän aikaa tälle työlle (harrastukselle), kun ADHD-pääni tursuaa projekteja (joptka onneksi olen vihdoin oppinut viemään loppuun sen sijaan, että ne jäisivät aina kesken).

Mutta asiani oli se, että Juusola esitti kirjassaan yhden todella suuren älyttömyyden, joka suututtaa minua aina kun muistan sen. Hän esitti, ettei pidä puhua Asperger-ihmisistä tai ADHD-ihmisistä, koska kyseiset poikkeavuudet eivät määritä koko ihmistä vaan kyse on vain pienestä osasta aivoja, joihin kyseinen tila vaikuttaa. Vähän niinkuin jos saisit haavan, et ole silloin haavaihminen, koska haava on vain pieni osa sinua.

Ziisus, miten typerää. Minä olen Asperger ja ADHD läpikotaisin. Täydellisesti. Ne määrittävät kaiken elämässäni. Ne vaikuttavat kaikkeen. Ne ovat MINÄ. Ne ovat minun persoonallisuuteni. Asperger ja ADHD eivät ole mitään pieniä muruja, jotka vaikuttavat vain joihinkin palasiin elämässäni vaan ne ovat kaikki ja vaikuttavat täydellisesti jokaiseen asiaan elämässäni. Ne ovat minä ja pidän siitä.

3 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus! Persoonallisuudesta todellakin on kysymys.

    Joku päivä törmäsin tälläiseen kirjoitukseen kahdeksasta eri aspergertyypistä:

    http://life-with-aspergers.blogspot.fi/2008/04/are-there-8-different-types-of.html

    Olisi kiinnostanut, mutta en osaa kääntää sitä suomeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa kiinnostavalta jutulta! Käyn tutkimassa ja voin tehdä siitä suomeksi tänne koosteen. Ellei se ole ihan huono.

      Poista