maanantai 10. helmikuuta 2014

Proteiinivaihtoehtoja lihalle ja enemmän hiilareita

Torstaina ja perjantaina hiilareiden määrä jäi jostain syystä 40 grammaan. Se merkitsee varmaa ketoosia ja on turhan pieni määrä. Selvitin, mistä minen (hiilarilasku) johtui ja havaitsin, että kun jätin pois KAIKEN viljan yms. ja hiilarilähteiksi jäi vain hedelmät ja kasvikset, hiilareita on hyin vaikea saada kovinkaan paljoa. Olin nimittäin 70 g (hiilarit/pvä) -ruokavaliolla syönyt näköjään (kun katselin aiempien päivien tietojani) syönyt aina jotain viljapitoista kuten 1 hapankorpun tai 1 sämpylänpuolikkaan tms. Ja sellaisesta tulee heti noin 20 g hiilaria.

Oloni on ollut kehnompi keskiviikon jälkeen. Iso selittävä tekijä on kyllä kaksi huonosti nukuttua yötä, mutta se ei selitä kaikkea. Söin melkein viikon putkeen melkein tasan 70g hiilareita pvä ja oloni oli loistava koko sen ajan. Viime keskiviikkona ahmin irtokarkkeja noin 180 grammaa ja torstain ja perjantain hiiarit taas oli sen 40 g pvä ja 2 viime päivää 80 ja vähän yli 100g. Tällainen heittely varmaan sotkee elimistöä ja aivojen toimintaa. Veikkaisin. Koska olo oli loistava 70 grammalla vrk, otan suunnilleen en tavoitteeksi. Sanotaan, että 70-80 g. About.

Haluan myös opetella käyttämään ei-lihaperäisiä proteiinivaihtoehtoja, koska on epäekologista puputtaa kaiken aikaa lihaa. WWF:n kalaopasta on hyvä selailla ja valita ekologisia kalavaihtoehtoja.

Ruokavalioni jatkaa siis hioutumistaan.

Aloin pohtia hiilarilähteitäni. Olen huomannut, etten syö puolta kiloa rehuja päivässä vieläkään, ainakaan joka päivä, vaikka olen lisännyt valtavasti niiden syöntiä vanhasta ruokavaliostani (jossa söin hyvällä säkällä 100 g pvä). Tämä on siis yksi tavoite. 1) Lisätä vihannesten ja kasvisten määrää. Haluan välttää edelleen gluteeniviljoja. Lisäksi lapseni ei voi syödä ihan näin hyperterveysruokaa kuin minä, koska se on todella nirso ja huono syömään ja sitten se ei varmaan söisi enää mitään. Olen siis ajatellut ottaa ruokavalioomme 2) kvinoan. Se on eteläamerikkalainen kasvi, jossa on mukavasti myös proteiinia. Se sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia aminohappoja oikeassa suhteessa soijan tapaan, joten se sopii erinomaisesti tuomaan myös korviketta lihan puputuksella proteiininlähteenä. 3) Ostan mantelijauhoja, kookosjauhoja ja kaurajauhoja,joita käytän leivän ja herkkujen leipomiseen (Eevi ainakin tarvitsee vähän leipää). Lisäksi kauran gluteeni ei sisällä gliadiinia, joka ainakin tämän hetkisten tutkimusten valossa on gluteenin haitallisin ainesosa ja monet keliaatikot voivat syödä kauraa. Kaura on myös erinomaisen terveellistä. Joten harkitsen sen satunnaista käyttämistä esim. sämpylöiden teossa. Ja by the way... Kaurassa on enemmän proteiinia kuin maitorahkassa... Artikkeli: Kvinoa jää kauralle kakkoseksi terveellisyydessä.

Proteiinikorvikkeita alan kvinoan lisäksi hakea pavuista, linsseistä ja soijasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti