maanantai 21. tammikuuta 2013

Ymmärtämättömyydestä

Olen saanut elämässä monesti huomata, etteivät neurologisesti normaalit ja ns. tavalliset ihmiset hyväksy minunlaisiani ihmisiä. He elävät arvoasetelmien maailmassa ja tuomitsevat ne, jotka eivät täytä heidän kriteerejään ja elä kuten ihmisten heidän mielestään kuuluu.

Tavallisten ihmisten mielestä jokaisen kuuluu käydä töissä ansaitsemassa elantonsa, oli työ miten kamalaa hyvänsä, aiheuttaisi se kuinka suurta kärsimystä tahansa, mielenterveysongelmia jne. Tärkein asia koko elämässä on nimenomaan RAHAN ANSAITSEMINEN. Ja jos ei kyseisessä oravanpyörässä juokse muiden mukana, saa heti ylleen tuomion.

Tavalliset ihmiset ovat kovia tuomitsemaan. Se kuulunee heidän lempiharrastuksiinsa. Tuomitsemisen kääntöpuolelta löytyy ymmärtämättömyys. Ei ymmärretä itsestä poikkeavien ihmisten kokemusmaailmaa, eikä heidän vaikuttimiaan ja pyrkimyksiään. Sen sijaan tehdään vain tuomioita. Tuomitaan huonoksi ihmiseksi, koska ei täytä kriteereitä.

Jos sitten mieluummin haluaa nauttia elämästä, olla onnellinen ja tasapainoinen, kuin uhrata kaiken työn alttarille ja joutuu kenties joinakin hetkinä elämästään elämään työttömyyskorvauksilla, niin sehän onkin sitten jo pahimmanlaatuinen synti. Elämässä ei saisi olla tärkeämpiä asioita kuin työssä raataminen. Työlle pitäisi uhrata KAIKKI. Vain sillä on merkitystä. Vain se määrittää, onko ihminen hyvä. Ne, jotka epäonnistuvat työelämässä ja jäävät sen ulkopuolelle, ne ovat suurinta kuviteltavissa olevaa pohjasakkaa.

Kuinkahan moni on pysähtynyt miettimään, voisiko vika olla YHTEISKUNNASSA? Ehkäpä yhteiskunta on tällä hetkellä suunniteltu vain neurologisesti normaaleille, tasapäistetylle joukolle kansalaisia, niille "normaaleille" ihmisille. Ehkä varsin toisenlaisen ihmistyypin tarpeita ei tällä hetkellä oteta lainkaan huomioon yhteiskunnassa. He ehkä haluaisivat tehdä töitä ja osallistua, mutta eivät VOI. Miten silloin voi tehdä töitä, jatkaa työssä käyntiä, kun on psyykkisesti hajonnut niin, että käy työpaikalla vessassa itkemässä, kun ei jaksa, kun ei meinaa pystyä pitämään itseään kasassa? Kun kärsii vaikeasta masennuksesta ja haluaa vain kuolla? Kun on liian väsynyt huolehtimaan ihmissuhteistaan? Silloin, kun kaikki edellä mainitut ongelmat korjautuvat vain sillä, että lopettaa työnteon. Poistuu ympäristöstä joka on itselle tuhoisa?

Mitä tapahtuu, jos siinä tilanteessa ei poistu työympäristöstä, työsuhteesta, vaan jatkaa vain? Itsemurha? Potkujen saaminen työntekijän työkyvyttömyyden vuoksi? Ystävien, parisuhteen menetys?

Mikä hinta on tarpeeksi korkea, että ihminen voi oikeutetusti jäädä pois työelämästä?

Ja kuka sen oikeuttaa? Tarvitsemmeko siihen oikeutusta niiltä, jotka eivät ymmärrä?

Miten "tavalliset" ihmiset voisivat ymmärtää valtavaa herkkyyttä? Sosiaalisten ongelmien mukanaan tuomaa kuormitusta, joka hajottaa ihmisen?

Ei, ymmärrystä emme tule tässä maailmassa saamaan. Paitsi vertaisiltamme. Toisilta samanlaisilta. Tässä maailmassa elää kaksi ihmislajia rinta rinnan. Toinen tuomitsee toisen. Toinen koittaa selvitä niitä toisia varten suunnitellussa maailmassa, kaiken tuomitsemisen, kaiken ymmärtämättömyyden keskellä.

Ymmärtämättömyys... Sitä on vaikea kantaa. Mutta se on oleva osamme.

Ellemme saa muutettua tätä yhteiskuntaa toisenlaiseksi.

12 kommenttia:

  1. En nyt voi olla kommentoimatta vielä tähän:

    Totta kai pitää ymmärtää ja hyväkin että ymmärretään, kunhan se ei vain menisi liian pitkälle. Sinä olet kuitenkin nuori ja terve ihminen.

    Kun on pitkään kotona niin on helppo ruveta kuvittelemaan että en minä pysty tähän enkä tähän. Joskus pitää vain olla rohkeutta kokeilla sitä työtä, vaikka itselle ensin epämieluistakin, ja se saattaa alkaa sujua ja siitä voi alkaa tykätä.

    Itse olen tämän omassa elämässäni huomannut. Joskus tämä työ jota teen tuntui pahalta ja olin vähällä irtisanoutua. Onneksi en sitä tehnyt, sillä myöhemmin alkoi sujua ja nyt olen unelma-ammatissani ja vakituisessa työssä.

    Jos asetat rajan siihen, että et voi tehdä aamuvuoroja, niin aika korkealle laitat kynnyksen.

    Ei sinun tarvitse ajatella yhteiskuntaa (siinäkin on kyllä vikaa, myönnän), vaan itseäsi.

    Haluatko olla jonkun toisen elättinä koko ikäsi? Ilmeisesti asut jonkun miehen kanssa joka osaltaan rahoittaa elämääsi, entä jos hän löytää toisen naisen ja lähtee, oletko ajatellut millä sitten pärjäät?

    Haluatko ettei sinulla vanhana ole eläkettä?

    Jep, mut ei mulla muuta. Toivottavasti et ole liian ronkeli ja löydät vielä oman tiesi.

    VastaaPoista
  2. "Tarvitsemmeko siihen oikeutusta niiltä, jotka eivät ymmärrä?"

    No etpä oikeastaan, mutta rahaa heiltä tarvitset muuten elämäntyylisi ei olisi mahdollinen

    VastaaPoista
  3. Minusta on hassua, että teet arvioita ja johtopäätöksiä ihmien elämästä, jota et tunne... Minulla ei ole koskaan ollut pienintäkään aikomusta viettää koko elämääni muiden elätettävänä... En tiedä, mistä olet sellaista (ilmeisesti) keksinyt. Lisäksi minun mielestäni on täysin OK olla kotiäitinä, kun lapset ovat pieniä ja mies elättää perheen, näin meillä siis EI ole, mutta minusta tällainen vaihtoehto on miltei ihanteellinen. Sinä et tunne minua, et motiivejani, et päämääriäni, et ajatuksiani, et arvojani jne. joten en usko, että olet jäävi arvostelemaan elämääni. :)

    VastaaPoista
  4. Minusta on ihan OK, jos nyt vietän reilun 1 vuoden elämästäni työttömänä. Sinulle sen ei tarvitse olla OK. Minulla on syyni siihen, miksi näin on nyt, eikä tämä tilanne tule jatkumaan mitenkään erityisen kauan. Vanhempainvapaa ja siihen liittyvät korvaukset loppuivat syksyllä 2011 ja olin koko syksyn ilman korvauksia, koska en halunnut "ilmaista rahaa". Yritin tienata riittävästi käännöstöillä, mutta se ei onnistunut, joten joulukuussa 2011 alistuin hakemaan korvauksia. En ole maannut täällä perseelläni ja ajatellut, että vietän loppuelämäni työttömänä napaa kaivellen. Keskeytin sosiaalialan opinnot 2011 joulukuussa, koska se ala ei ole minua varten. Minulla on täysi oikeus tehdä tällainen päätös. Syksyn 2011 käänsin Asperger-kirjaa Opikelle, kevään 2012 käänsin Introversion voima -kirjaa jonka julkaisin elokuussa 2012. Keväällä 2012 hain tietojenkäsittelyyn amk:hon, en päässyt (koska olen sairaan huono haastatteluissa). Olen tehnyt kaiken aikaa psykologian opintoja avoimessa yliopistossa, ajatuksena, että jos pääsisin avoimen yliopiston väylää lukemaan kyseistä ainetta. Olen myös tehnyt jonkin verran työhakemuksia tänä aikana, sillä työskentelisin mielelläni esim. kaupan kassalla tai videovuokraamossa, mutta hakemuksiin ei ole vastattu. Nyt haluan tosissani löytää työn, jota voisin tehdä koko elämäni ja sitä varten tarvitsen ensin KOULUTUKSEN. Siksi haen nyt yliopistoon ja koska haluan sisään enemmän kuin mitään muuta, luen pääsykoekirjan niin täydellisesti, että osaan joka ikisen asian TÄYDELLISESTI ja pääsen sisään. Sitten sitoudun siihen tiehen ja etsin sen tien sisältä jonkun paikan, jossa minun on tarpeeksi hyvä olla. En todellakaan pidä itseäni loisena. Sinun ei tarvitse hyväksyä minua eikä elämääni eikä tämänhetkistä työttömyyttäni. Se siitä. Mutta tosi hienoa, ettet irtisanoutunut ja olet nyt unelmatyössäsi. Oli hyvä, että kerroit tuon asian, sillä on rohkaisevaa ajatella, että joskus ikävä tilanne voi muuttua hyväksi.

    VastaaPoista
  5. Olet tehnyt valtavan urakan kääntäessäsi Asberger-kirjan ja arvostan sitä. Olet todella panostanut asiaan. Kirjasta on valtavasti apua elämäntilanteessani. Tietoisuus asbergerista on ollut parisuhteeni pelastus. Mielestäni sinun pitäisi saada tehdä käännöstyötä ja sen tulisi riittää. Jotain tässä yhteiskunnassa on todella vialla! Sinun elämääsi ei pyöritä pelkästään raha, vaan paljon merkityksekkäämmät asiat. Ymmärrän sen koska sisimmässäni ajattelen ihan samalla tavalla. Onneksi löysin kirjasi ja blogisi!

    VastaaPoista
  6. :) Kati: olet huipputyyppi! Kiitos. Facebookissa on muuten todella hyvä Asperger foorumi, jossa saa loistavaa vertaistukea ja siellä on hyviä keskusteluja. Sen nimi on Aspergerin syndrooma.

    VastaaPoista
  7. "Sinun elämääsi ei pyöritä pelkästään raha, vaan paljon merkityksekkäämmät asiat"

    Ei minunkaan elämääni pyöritä pelkästään raha. Tosiasia on vaan se, että tässä yhteiskunnassa rahaa tarvitsee enemmän tai vähemmän jokainen. Joko palkkana, tai sitten jonkinlaisten tulonsiirtojen muodossa. Näin on, vaikka kuinka kuvittelisi olevansa asian yläpuolella.


    VastaaPoista
  8. Hienoa tosiaan, että teet työtä tämän asian vuoksi. Olen itse huonossa toimintakunnossa yliherkkyyksieni vuoksi ja pohdin kovasti myös sitä kuinka voisin parantaa muiden neurologisesti poikkeavien ihmisten elämää tekemällä työtä mikä sitä edistäisi. Se ei ole helppo tie, mutta uskon ettei minulla muutakaan ole ja luovuttaminen = eläkkeelle jäänti ei ole vaihtoehtoni. Tätä toivetta oikean työn tekemisestä on myös innostanut blogisi. Huomaan etten ole yksin näiden asioiden kanssa ja se on tärkeää kaikille meille!

    VastaaPoista
  9. Kiitos kommentista. Näköjään olemme samalla tiellä :). Jotain tässä pitää keksiä ja tehdä, että meidänlaisten elämä helpottuisi. Kirjoita joskus sähköpostia ja kerro suunnitelmistasi, jos haluat.

    VastaaPoista
  10. Minua on auttanut oman ADHD:ni kanssa kaikkein eniten se havainto, että itse asiassa kaikki ihmiset, enkä vain minä, ovat erilaisia - ja näin ollen erilaisuudessaan ja muitten tuomitsemisen pelossa samanlaisia. Jotkut, tai pitäisi varmaankin sanoa että useimmat, esittävät ja suorittavat (kenties tiedostamattaan) koko ikänsä, tekevät vain yleisesti hyväksyttyjä asioita siinä pelossa että muuten leimautuisivat erilaisiksi. Me joilla on ADHD, asperger yms. emme siihen pystyisikään, ja siksi olemmekin oikeastaan lähempänä sellaista eheää ihmistä joka uskaltaa olla sellainen kuin on ja tehdä minkä oikeaksi ja parhaaksi kokee riippumatta siitä ovatko muut samaa mieltä.

    Kirjoittelin tästä enemmän hiljattain blogiini:

    http://krishnanen.vuodatus.net/lue/2013/05/yhteinen-pelkomme

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoitat asiaa! Itse asiassa luen juuri materiaalia psykologian kurssitehtävään ja Dabrowski, edesmennyt puolalainen psykologi ja psykiatri on määritellyt mielenterveyden noin, miten sinä määritit eheän ihmisen. Olen ajatellut suomentaa sen ptäkän kirjastani tänne, se on tosi hyvä. Siis että onko oikeasti mieleltään terve sellainen totaalisen sopeutunut yksilö, joka on uhrannut autenttisuutensa ja itsensä toteuttamisen yms. muiden miellyttämisen ja sosiaalisen sopeutumisen alttarille? Vai juurikin se, joka ulospäin saattaa vaikuttaa kiusallisen sopeutumattomalta, normien rikkojalta ja esim ei puurra ansiotyössä normien mukaisesti, mutta joka etsii itseään, on uskollinen sisäisille arvoillöeen ja näkemyksilleen ja muovaa luovasti omaa elämäänsä, itseään kuunnellen.

      Poista
    2. Pitää hieman tutkia tuota blogiasi :)

      Poista