lauantai 19. tammikuuta 2013

Kertomuksia työ/opiskeluelämästäni

Kuten ansioluttelostani voi itse kukin todeta, ennen vuotta 2008 (jolloin lapseni syntyi) olen ollut kaiken aikaa joko koulussa tai työelämässä lukuunottamatta 2 lyhyttä jaksoa. Vuonna 2002 muutin (impulsiivinen ADHD-pää) yhtäkkiä Espooseen poikaystäväni, jonka olin tuntenut vasta pari kuukautta, luokse (tarkoitus oli etsiä oma asunto) saatuani Espoolaisesta päiväkodista töitä (Päiväkoti Onnentupa). Tämä täysin suunnittelemton ja katastrofaalinen tempaus päättyi kuukaudessa, jonka jälkeen palasin takaisin vanhempieni luokse Nokialle (mistä olin tullutkin). Tässä kohtaa olin työttömänä helmikuusta heinäkuuhun asti ja asuin vanhempieni luona (olin pikkuisen yli parikymppinen).

Toinen pätkä oli keväällä 2005, kun videovuokraamo, jossa työskentelin myymälävastaavana, suljettiin (minusta riippumattomista syistä). Huhtikuun ajan olin työtön. Sitten sain lastenhoitajan sijaisuuden yksityiskodista (vajaan kuukauden mittaisen) ja sen jälkeen olin työttömänä vielä reilun kuukauden ennen kuin työ kerroshoitajana uudessa vasta-avatussa hotellissa alkoi. Sieltä sain potkut kuukaudessa, mistä kannan yhä kaunaa, sillä koin saavani potkut täysin vääristä syistä. Työnantaja ei olisi oikeastaan edes halunnut palkata minua, koska minulla ei ollut kokemusta, mutta antoi minun armollisesti kokeilla (kuten hän asian osapuilleen ilmaisi). Hotelli oli juuri avattu, kun aloitimme työt, olimme kaikki kohteessa siis uusia. Työnantajallemme tuli PALJON valituksia kerroshoitajien työstä, milloin mistäkin asiasta. Hän valitsi minut syntipukiksi, koska olin kokematon. Olen asiasta yhä vihainen, sillä yhden asian tiedän varmaksi: olen ÄÄRIMMÄISEN tunnollinen työssäni. Valitukset tulivat huolimattomuusvirheistä, ja minä en ole huolimaton. Sen sijaan kerroshoitajan työhön OLEN sopimaton, sillä nimenomaan pikkutarkkuuden ja perfektionistisen puunaamisen takia, olen liian hidas. Huoneet kun pitää siivota pikavauhtia. Eli työ ei tosiaankaan sopinut minulle ja olisin joutunut lopettamaan/saanut potkut, mutta työnantajan esittämät perustelut olivat väärät.

Samapa tuo, sillä aloitin sosiaalialan opinnot samassa kuussa.

Kun työskentelin vuosina 2002–2005 Filmtownissa, tein usein 2 työtä päällekkäin, koska työ videovuokraamossa oli osa-aikaista ja tienasin noin 500€ kuukaudessa... Asuin siihen aikaan solussa, jonka vuokra oli 180€ kuussa, joten pärjäsin jotenkuten olemattomilla tuloilla.

Ennen kuin muutin pois vanhempieni luota, tein jo silloin jonkinmoisia töitä. Jaoin Tamperelaisia, sain kesätyön isän työpaikalta (Nokia Telecomminications), siivosin ja olin yhden syksyn kouluavustajanakin.

Olen aina halunnut elättää itseni. En pidä työttömyyskorvauksella elämisestä, joten olen ponnistellut kovasti tienatakseni itse elantoni. Valitettavasti jouduin vuosien myötä toteamaan, etten ole kuten muut. En ole koskaan pärjännyt työelämässä. Psyykeni ei kestä. Nyt ymmärrän, että suurin syy saattaa olla aamuheräämisissä. Psyykeni ei kestä univelkaa vaan romahtaa (masennus). Tarvitsen 10h unta yössä enkä pysty nukahtamaan kovin aikaisin illalla, joten jos töihin pitää mennä aamulla (ennen 9), katastrofin ainekset ovat koossa. Filmtown on ainoa paikka, jossa viihdyin ja voin hyvin. Siellä oli minulle sopivat työajat. Työvuorot alkoivat joko kello 11 aamupäivällä tai iltavuoro iltapäivällä.

En aio koskaan enää mennä työhön, jossa työvuorot alkavat aamuisin. Se on tärkein kriteeri ammatinvalinnalleni. Pidän eniten vaihtelevista työajoista. Voin aivan hyvin herätä 1 tai 2 aamuna viikossa aikaisin, jos muina päivinä teen iltavuoroa. Yövuoroja en pysty tekemään.

Elimistölläni on hyvin kiinteä rytmi. En pysty toimimaan sitä vastaan.

Vuonna 2008 syntyi Eevi ja jäin hoitamaan häntä kotiin. Kun hän täytti 3-vuotta tuet loppuivat, yhteiskunta odotti minun menevän töihin. En kuitenkaan ole voinut mennä, sinnä aina kun olen käynyt töissä, se on hajottanut psyykeni ja tarvitsen ehjää psyykeä lastani varten. Lapseni on nyt etusijalla. Aluksi ajattelin, että saisin käännöstöillä kasaan suunnilleen tarpeeksi rahaa (en ole kaivannut kovinkaan kummoista elintasoa, kunhan on katto pään päällä ja ruokaa), mutta käännöstöitä ei ollut riittävästi. Lopulta luovutin ja hain työttömyyskorvausta - ensimmäistä kertaa elämässäni.

Tiedän nyt, että ilman koulutusta en pääse tekemään mitään sellaista työtä, jota voisin kuvitella jaksavani tehdä. Voisin viettää loppuelämäni kaupan kassalla ja hyllyjen täyttäjänä ehkä jopa mielelläni (sillä voisin vapaa-ajallani jatkaa yrittämistä ja käännöstöiden tekemistä), mutta minua ei ole palkattu kauppoihin, kun olen tässä yrittänyt hakea.

Joten haluan koulutuksen. Sosiaalialan opinnot jätin kesken, sillä se ala on minulle totaalisen väärä, hain sinne vääristä ja idealistisista syistä. Sen alan töitä EN halua tehdä. Enkä pysty.

Olen aina tuntenut, että minun paikkani on yliopistossa. Kuitenkin olen vasta nyt riittävän kypsä päsätäkseni sinne ja kyetäkseni opiskelemaan siellä. Yksi syy tähän on se, että pääsykoetilanne on KILPAILUtilanne ja minä en kestä kilpailemista. Se aiheuttaa minulle valtavaa stressiä. Ja koska panoksena on tärkeä asia, opiskelupaikka, stressi ja kilpailutilanne aiheuttavat sen, että minusta tulee mielipuolisen perfektionistinen. Minun on luettava pääsykoeaineisto TÄYDELLISESTI.

Vuosia mietin ja mietin, mikä haluan olla isona, mitä menisin yliopistoon lukemaan. Psykologia on aina ollut OIKEA vastaus, mutta sinne on eniten hakijoita ja kilpailutilanteesta tulee niin kova, että perfektionistiset vaatimukseni tulevat niin suuriksi, että lamaannun. Sitten olen keksinyt muita vaihtoehtoja. Milloin englantia, milloin mitäkin. Mutta nyt riittää. Haluan SISÄLLE yliopistoon. IHAN SAMA millä aineella. Joten tänä talvena tein päätöksen: haen sisään HELPOINTA tietä.


Joten valintani on filosofia. Siinä on vain YKSI kirja. Lisäksi tämä kirja on kohtuullisen helppo ja lyhyt. Lisäksi sama kirja on ollut jo noin 13 vuotta pääsykoekirjana ja olen ostanut sen itselleni silloin noin 13 vuotta sitten ja lukenut sen jo pari kertaa elämässäni. Joten nyt se tapahtuu. Nyt pääsen sisään. Opettelen kirjan TÄYDELLISESTI. Aion saada täydet pisteet pääsykokeesta. Minä AION päästä sisään.

Sitten vaihdan psykologian pääaineeksi jossain vaiheessa. Tavoite on opiskella psykologia pääaineena, ottaa siihen sivuaineeksi elämänkatsomustieto ja filosofia sekä opettajan pedagogiset ja sitten saan pätevyyden opettaa näitä aineita. Se on varasuunnitelma. Jotain konkreettista. Ei se mitä haluan ENITEN, en edes tiedä, mitä se voisi olla, mutta tarvitsen konkreettisen suunnitelman. Lisäksi haluaisin tehdä 60op kirjastoalan opintoja sivuaineena, jolloin saisin pätevyyden myös kirjastotyöhön - SIITÄ pitäisi OIKEASTI todella paljon.

Tämä on siis suunnitelma.




5 kommenttia:

  1. Sinulla on hieno suunnitelma! Itse olin pojan kanssa kotona kolme vuotta ja päätin hakea opiskelemaan tekstiilialan artesaaniksi. Aloitin opinnot syksyllä :)

    Nuorempana yritin opiskella myös sosiaalialaa, jätin koulun kesken silloin puolen vuoden opiskelun jälkeen. En ollut ollenkaan sopiva siihen työhön enkä ole katunut hetkeäkään päätöstäni.

    Olen aina pitänyt käsillä tekemisestä, se on ollut minulle helpointa ja ominta. En vaan osannut nähdä tulevaa uraani nuorena kun opiskelin pukuompelijaksi. Kumpa olisi ollut riittävä itsetunto ja uskallus jatkaa opiskeluja silloin ja kädentaitoni olisivat kehittyneet.

    Muistini on ollut aina jostain syystä huono, siksi en pärjäisi lukiossa/yliopistossa. Vaikka kuuntelen toisten puhetta, huomaan, että en olekaan keskittynyt ja saan kysyä mitä sanoitkaan. Uuden oppiminen on vaikeaa. Olen myös hidas ja tarkka kaikessa mitä teen ja väsyn helposti. Onneksi koulupäiväni ovat klo 9-16. Eivät liian pitkiä. En vielä tiedä mitä teen valmistumiseni jälkeen, mutta nyt nautin opiskelusta ja käsillä tekemisestä!

    Toivottavasti pystyt vielä kääntämään monia mielenkiintoisia kirjoja :) Niiden kautta avautuu niin monta uutta näkökulmaa.

    VastaaPoista
  2. Kirjastoonkaan ei pääse töihin jos ei pysty heräämään aamuvuoroihin. Sitä paitsi sinne on aika kova tunku muutenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, kirjoitin tässä tekstissä, että minulle sopii todella hyvin työ, jossa työvuorot ovat vaihtelevia ja voin aivan hyvin herätä esimerkiksi 2 aamuna viikossa aikaisin, jos muuten on myöhempiä vuoroja.

      Poista
  3. Psykologiaa ei voi "vaihtaa" pääaineeksi, vaan ainoa keino saada pääaineoikeus on pääsykokeiden kautta. Mutta jos et halua psykologiksi vaan nimenomaan psykan opettajaksi, riittää että luet psykologiaa sivuaineena riittävän pitkälle! :)

    VastaaPoista
  4. Hei anonyymi, tiedän, ettei sitä voi vaihtaa sivuaineeksi, mutta psykologiaa voi hakea opiskelemaan myös avoimen yliopiston väylää eli, kun on suorittanut perus- ja aineopinnot psykasta + jonkun määrän (en muista nyt varmasti) jonkin muun aineen opintoja niin voi hakea sitä kautta ja juuri sillä tapaa aion toimia. :) Se opettajuus on vaan varajuoni, luulen, että tutkijan hommat voisi kiinnostaa, en tiedä vielä tarkasti. Selvinnee sitten ajan kanssa.

    VastaaPoista