maanantai 30. maaliskuuta 2015

Tietokirjallisuus Suomessa

Olen pitkään miettinyt kustantamoni kohtaloa. Jatkanko vai en. Rahasta ei ole kyse. En ole tehnyt sitä rahan takia enkä tee edelleenkään ja viime vuonna yritys jäi plussan puolelle muutaman tonnin eli siitä saa kivasti taskurahaakin. Olen vaan miettinyt sitä, että inspiraationi on ollut pitkään eri urilla ja motivaatio vähäinen kääntämistä yms. kohtaan. Toisaalta olen kyllä ollut tietoinen siitä, että saatan jossain vaiheessa innostua taas suomentamaan jotakin, joten jos lopettaisin yritystoiminnan, laittaisin sen vain jäähylle odotustilaan.

Alkaa kuitenkin vaikuttaa siltä, että jatkan. Voisin jopa kääntää jonkun kirjan ehkä tässä ennen syksyä. Luultavasti adhd- tai asperger-kirjallisuutta.

Laitoin facebookin asperger-ryhmään pieniä kyselyitä siitä, minkä kirjan ihmiset haluaisivat annetuista vaihtoehdoista lukea (vaihtoehtoja saa myös itse lisätä kyselyyn) ja kaivataanko lisää asperger-kirjoja suomeksi. Kyselyyn tulleissa kommenteissa mainittiin Terra Cognitan perustaja ja tietokirjallisuuden suomentaja Kimmo Pietilä, josta aloin heti kaivaa lisää tietoa, ja wau! Tuntuu, että olen löytänyt itselleni inspiraation lähteen.

Pietiläisen mukaan 1970-luvun jälkipuoliskolla suomenkieliseen luonnontieteelliseen ja teknisen alan tietokirjallisuuteen syntyi suuri aukko. Yleistajuisten suomenkielisten tietokirjojen tekeminen, tuottaminen ja kääntäminen oli kustantamoihin tulleiden talousihmisten silmissä taloudellisesti kannattamatonta. ”Suomalaisen kulttuurin ylläpitäminen ei kannattanut!”, hän puuskahtaa haastattelussa.

Minun laillani Kimmo Pietilä tekee kaiken itse. "Puuttuvat pääomat Pietiläinen on korvannut tekemällä itse kaiken: kirjojen valinnan, oikeuksien ostamisen, kääntämisen, taittamisen, kannen suunnittelun ja markkinoinnin. Harmaapäinen Pietiläinen on tuttu näky monissa kirjatapahtumissa."

Artikkeleita Kimmo Pietilästä:

Äidinkieli hunningolla
Kimmo Pietiläisen testamentti


Terra cognita -kustantamon kotisivut


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti