maanantai 4. maaliskuuta 2013

Psykomotorinen herkkyys/intensiivisyys

Tutustuttuani Dabrowskin 5 yliherkkyyden lajiin, minulle jäi epäselväksi, mitä psykomotorisella yliherkkyydellä todella tarkoitetaan. Vaikka luin noiden yliherkkyyksien kuvauksia useista lähteistä, asia ei minulle auennut. Se jäi vaivaamaan minua. Luettuani Burgen kirjasta The Myth of ADD asiaa käsittelevän luvun niin johan selvisi! Ja samalla selvisi, että juuri se on minun ylivoimaisesti voimakkain herkkyyden lajini ja kenties yksi minua parhaiten kuvaavista piirteistä tässä maailmassa. Olen psykomotorisesti niin intensiivinen, etten itse ole koskaan tavannut toista samanlaista.


Psykomotorinen intensiivisyys aiheuttaa pakottavaa tarvetta tehdä tai sanoa jotakin. "Aivot kehottavat ruumista toimimaan eikä vaihtoehtoa oikeastaan ole... Ainoa vaihtoehto on totella tai kärsiä seurauksista. Termi "psykomotorinen" viittaa ruumiin liikkumiseen ja se viittaa myös psyykkiseen aktiivisuuteen... Liikeaivokuoren vastaanottaman stimulaation määrän vuoksi intensiivinen ihminen tuntee tavanomaista pakottavampaa tarvetta toimintaan. (Burge, 2012)

Jos psykomotorista intensiivisyyttä yrittää pidätellä, se aiheuttaa psyykkisiä ongelmia ja emotionaalista kärsimystä kuten kiihtymystä, aggressioita, ahdistusta ja vihaa (Burge, 83).

Intensiivisesten ihmisten energia tulee ulos usein purkauksina (Burge, 84). Sitä innostuu hillittömästi jostakin asiasta ja on täynnä energiaa. "On hauskempaa siivota viime hetkellä ennen vieraiden tuloa kuin puunata päivittäin, jotta koti olisi aina siisti... Kun odottaa viime minuuteille ennen työn tekemistä, luo kiireen tuntua, mikä tuntuu tekevän työstä nautinnollisempaa sellaisille työntekijöille, jotka työskentelevät puuskissa... ’Nyt tai ei koskaan’ on loistava motivointikeino. Jos työ on isompi, se kannattaa jakaa pienempiin osiin ja pitää niiden välissä tauko. Tämän luonnollisen energian purkautumistavan ymmärtäminen...voi auttaa saavuttamaan melkein mitä tahansa. Jos energiasi toimii parhaiten puuskissa, työskentele puuskissa" (Burge, 84-85).

Tytöillä yliaktiivisuus (psykomotorinen intensiivisyys) ilmenee usein puhumisena (Burge). Se voi tulla näkyviin myös käsien ja jalkojen liikuttelemisena, kynsien pureskeluna ja vilkkaana elehtimisenä puheen lomassa.

Psykomotorinen intensiivisyys ilmenee myös intohimona. Tällöin ihminen ei tavoittele jotakin asiaa intohimoisesti saavuttaakseen mainetta ja kunniaa vaan hän vain yksinkertaisesti tuntee tulista ja palavaa intohimoa ja halua tehdä jotakin. (Burge, 87).

Haa! Vihdoin minä löysin termin kuvaamaan yhtä perustavanlaatuisinta ominaisuuttani. Erittäin kuvaavaa on, että kun aloin lukea kyseistä kirjan lukua, pääsin ensimmäisen kappaleen loppuun asti, kun jo meinasin singota ulos housuistani ja aloin soitella hysteerisenä ystävälleni, koska minun oli pakko heti paikalla päästä kertomaan hänelle, miten kerrassaan täydellistä informaatiota löysin! Ja koska hän ei avstannut puhelimeen, soitin monta kertaa, joka soiton välissä luin vähän lisää ja innostuin lisää ja kun hän ei vastannut, sinkosin tietokoneelle, koska halusin heti paikalla  suomentaa kyseisen luvun ja kertoa siitä kaikille ihmisille, joita se voisi vähänkään kiinnostaa ja kertoa siitä tässä blogissa ja nyt tässä hillittömässä hepulikohtauksessa ja innostuksessa on mennyt ehkä 3 tuntia, josta yhden puhuin kyseisen ystäväni kanssa, kun hän soitti minulle. Kyseinen ystävä on siis itse diagnosoimaton ADD ja hänkin halkesi innostuksesta ja haluaa heti tilata saman kirjan.

Jos TÄTÄ on yliaktiivisuus, josta ADHD:ssa on kyse, niin count me in.

En ole toistaiseksi vielä koskaan tavannut ihmistä, jolla olisi yhtä hillitön draivi kuin minulla. Jolla olisi yhtä pakottava tarve tehdä milloin mitäkin. Mikä siis aiheuttaa aina toisinaan myös hankaluuksia. Ehkä.

Huh, huh. Jos vaikka nyt saisin itseni hiukan rauhoittumaan, niin pääsisin lähtemään kirjastoon lainaamaan materiaalia psykologian kurssitehtävää varten.

The ADD Myth on vaarallinen kirja, koska se saa minut aina niin innostuneeksi. Aina kun pääsen yhden sivun eteenpin, olen jo räjähtänyt riemusta ja alan soitella ystävälleni tai sinkoilen pitkin taloa hepulikohtauksessa ja suuressa maanisessa innostuksessa... Ei sovi iltalukemiseksi (jos haluaa nukahtaakin joskus).



1 kommentti: